1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svenska OS-chefen nöjd trots miljökritik

Rapporterna från utvärderingarna av kandidaterna till vinter-OS 2026 är klara.
IOK uttrycker viss oro för miljökonsekvenserna för skidanläggningen söder om Stockholm – men kampanjchef Richard Brisius är nöjd.
IOK:s utvärderingskommission, tillsammans med representanter för SOK, på Stockholms stadion som kanske får arrangera big air- och freestylehopptävlingar under OS 2026. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Richard Brisius anser att IOK-rapporten stärker Stockholm-Åres chanser i kampen mot Milano-Cortina om att få arrangera vinter-OS 2026.

– Jag tror att vi har någonting som verkligen är skräddarsytt för framtida OS och Paralympics, säger han.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att de lyfter fram att vi faktiskt tagit konkret "action" i hållbarhetsfrågan, att det här kommer att leda till en världsledande leverans inom hållbarhetsområdet för olympiska spel.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Rapporten bygger på ansökningarna och Internationella olympiska kommitténs utvärderingskommissions besök i Sverige och i Italien.

– Båda projekten prioriterar efterbruk och hållbarhet genom att utnyttja vintersporttraditioner och erfarenhet av högsta klass, etablerade världscuparenor, kunniga och engagerade supportrar, volontärer och tävlingsarrangörer, säger Octavian Moriariu, ordförande i utvärderingskommissionen, under en telefonpresskonferens.

Stark och svag ekonomi

I rapporten pekar man på Sveriges starka ekonomi och att tillväxt i nyckelindustrier erbjuder en bra plattform för att framgångsrikt kunna marknadsföra spelen.

I rapporten om Milano-Cortinas koncept lyfts i stället fram att en av utmaningarna för den italienska kandidaturen är att Italiens ekonomi är svag.

Det finns en hel del utmaningar för den svenska kandidaturen. Bland annat när det gäller miljökonsekvensen för den föreslagna skid- och skidskyttearenan Hamra söder om Stockholm som ligger vid ett gammalt stenbrott, där det är tänkt att själva arenan med läktare ska byggas upp.

Utvärderingskommissionen menar också att när det gäller skidarenan och skridskoarenan som är tänkta att byggas, behövs en utvärdering med tanke på finansiering och efterbruk.

Ingen slutversion

Brisius säger att man har flera alternativ för arenabyggena, just med tanke på att man vill göra de smartaste lösningarna.

– Vi ska göra det som är mest hållbart och bäst i ett helhetsperspektiv, säger han.

– Vi känner till de utmaningar som finns. De är förhållandevis små, men något som vi tar till oss. Nu har vi en period då vi ska gå igenom den här rapporten och återkomma till IOK med våra kommentarer och med kompletteringar. Det här är inte slutversionen, säger Brisius.

Utvärderingskommissionen påpekar också att den svenska OS-kandidaten behöver ett förbättrat samarbete med regeringen om vad man vill åstadkomma med spelen.

– Det handlar om historiken kring vår ansökan, att vi inte kunde få säkerhetsgarantin förrän nu på senare tid. Vi har nyligen börjat den processen och är inte oroliga över samarbetet, det kommer att bli fantastiskt, säger Brisius.

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.