Annons
Nyheter

Svenska scouter evakueras efter tyfonvarning

Efter en tyfonvarning avbryts nu det internationella scoutlägret som samlat tiotusentals scouter, däribland 2 200 svenskar, i sydkoreanska Saemangeum. I stället avslutas det i huvudstaden Seoul.
– Alla svenska scouter mår bra, berättar en av de svenska ledarna på plats, Erik Sillén, för TT.
Värme • Publicerad 7 augusti 2023
Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild.
Amerikanska scouter lämnar lägerområdet i Saemangeum, Sydkorea, under värmeböljan. Arkivbild.Foto: Choe Young-soo/AP/TT

Hundratals deltagare vid scoutlägret har under de senaste dagarna drabbats av värmeslag och tvingats uppsöka vård under den värmebölja som varit. Över 4 000 brittiska scouter har redan återvänt till huvudstaden Seoul från Saemangeum där lägret äger rum och runt 1 500 amerikaner har flyttats till USA:s armébas Camp Humphreys i Pyeongtak.

De totalt drygt 2 200 svenska scouter som är på plats, varav 1 500 är mellan 14 och 17 år, har hittills stannat kvar, berättar Erik Sillén, en av projektledarna för det svenska deltagandet på lägret.

Annons

– Alla svenska deltagare är på plats och jamboreen pågår ännu för fullt. Tusentals unga upplever sitt livs sommar, säger han till TT.

"Fortsätter äventyret"

Den sydkoreanska regeringen gick på måndagsmorgonen ut med varningen till scouternas världsorganisation WOSM som samlat omkring 42 000 scouter från 158 länder för det internationella lägret, eller jamboreen som det kallas.

Även om det än så länge är oklart hur den väntade tyfonen kommer att vandra över landet innebär tyfonvarningen att de scouter som är kvar på lägerområdet måste evakueras med buss till huvudstaden Seoul under tisdag förmiddag.

– Läget är gott och de svenska scouterna upplever ett fantastiskt äventyr. Härom dagen bjöd de in scouterna från de andra länderna till en stor pridefest, säger Erik Sillén.

För de svenska scouternas del innebär de att jamboree-upplevelsen kommer fortsätta i Seoul och att lägret avslutas på den nya platsen med en stor ceremoni som planerat den 12 augusti.

Magsjuka återhämtade sig

TT: Har ni haft problem med hettan och drabbats av den magsjuka som förekommit på lägret?

– Extremvärmen här har varit tuff för många lägerdeltagare och tre av de svenska scouterna har drabbats av magsjuka. Men de återhämtade sig efter något dygn, säger Erik Sillén, som är nöjd med den koreanska statens insatser under värmeböljan vid lägret.

Den sydkoreanska regeringen har skjutit till motsvarande 56 miljoner kronor för att rädda arrangemanget.

– Till en början såg vi problem med förberedelserna vid lägret, därför väntade vi en dag med att komma. Men sedan har de ordnat en pool att bada i och luftkonditionerade bussar, säger Erik Sillén som beskriver temperaturen på 35–36 plusgrader just nu som en behaglig värme.

Regeringen kommenterar läget

Efter avslutningsceremonin i Seoul på lördag kommer vissa av de svenska deltagarna, att fortsätta sin resa i Sydkorea. I vilka områden är ännu oklart. De kommer att utgå från säkerhetsbedömningar från den koreanska staten om vart tyfonen väntas ta vägen.

Annons

I ett pressmeddelande skriver utrikesdepartementet under måndagen att utrikesminister Tobias Billström (M) har följt situationen i Sydkorea nära och att han haft direktkontakt med sin sydkoreanske motpart Park Jin för att säkerställa att omlokaliseringen av scouterna fungerar väl.

"Jag har följt situationen vid Världsscoutjamboreen i Sydkorea nära. Situationen vid lägret har varit tuff, men jag har förstått att de svenska scouterna visat gott mod, dådkraft och scoutanda", säger utrikesminister Tobias Billström (M), som själv har varit aktiv i scouterna, i pressmeddelandet.

Fakta: Världsjamboree

Världsjamboreen World Scout Jamboree är ett internationellt scoutläger och samlar tiotusentals deltagande scouter, främst i åldrarna 14–17 år, från världens olika länder.

Den första världsscoutjamboreen arrangerades 1920 i London och har med undantag från krigsåren anordnats ungefär vart fjärde år.

På senare år har jamboreen arrangerats av World Organization of the Scout Movement (WOSM).

Sveriges kung Carl XIV Gustaf, som sedan 1977 är hedersordförande i World Scout Foundation, har under vissa år besökt världsscoutjamboreen. I år var kungen dock inte där, meddelar Hovstaternas informationsavdelning i ett mejlsvar till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons