Annons

Svenskar drabbas av stängda universitet

I spåren av coronaviruset har universitet i Italien och Iran nu stängt. Över 1 000 svenska studenter drabbas och kan bli av med sina studiemedel – men de kan också få hjälp med speciallån.
Coronaviruset • Publicerad 5 mars 2020
På universitetet i Milano får studenter hålla sina presentationer över nätet, eftersom bara lärare får vara på området.
På universitetet i Milano får studenter hålla sina presentationer över nätet, eftersom bara lärare får vara på området.Foto: Gian Mattia D'Alberto/AP/TT

Sedan tidigare har även universiteten stängts i Kina och Japan, där 267 respektive 655 svenskar studerar. I Italien ska universiteten i hela landet hållas stängda fram till 15 mars. I landet finns ungefär 500 svenska studenter, och i Iran studerar 17 svenskar. Alla kan nu få problem med studiestödet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Man får studiemedel för den tid man bedriver studier. Alltså har man inte rätt till studiestöd om utbildningen stänger helt, säger Joacim Strömblad, utredare på Centrala studiestödsnämnden (CSN), till TT.

Annons

På många universitet fortsätter dock utbildningen, exempelvis genom distansundervisning. Då har studenterna rätt till studiemedel.

– Rekommendationen till studenter är att höra av sig till oss och diskutera vad som gäller i det specifika fallet. Risken är annars att man får studiestöd som man inte har rätt till, och som vi måste återkräva, säger Joacim Strömblad.

Kan få speciallån

Efter stängningen i Kina och Japan har inte speciellt många studenter hört av sig till CSN.

– Men beskedet från Italien kom ju i går, så vi antar att det blir en kontaktstorm nu, säger Joacim Strömblad.

I en så speciell situation som den coronaviruset har skapat har CSN möjlighet att bevilja speciallån till svenskar som studerar utomlands och behöver ekonomisk hjälp för att ta sig hem. Det är dock att betrakta som en sista utväg, enligt Joacim Strömblad.

– I första hand ska man försöka boka om den planerade hemresan. Om det inte går och man måste köpa en ny biljett, kolla om kostnaden kan täckas av en försäkring. Om det inte går kan man i sista hand ansöka om ett speciallån hos oss.

Samma regler gäller i Sverige

Myndigheten förbereder sig för flera olika scenarier, bland annat vad som skulle hända om viruset får större spridning i Sverige.

– Vi hoppas givetvis att det inte blir så, men vi tittar på hur vi skulle göra om universiteten i Sverige behöver stänga. I grunden är det samma regler som gäller då, alltså att man har rätt till stöd så länge utbildningen fortsätter, säger Joacim Strömblad.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel antal svenska studenter i Italien.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons