Annons

Svenskarnas köttkonsumtion fortsätter minska

Mat • Publicerad 5 mars 2020
På bilden syns slaktade grisar. Arkivbild.
På bilden syns slaktade grisar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenskarnas köttkonsumtion fortsatte att minska under 2019, enligt Jordbruksverkets sammanställning, skriver Dagens Nyheter.

Köttkonsumtionen i landet minskade med 2,3 procent, eller i genomsnitt 2,0 kg per person. Den genomsnittliga svensken åt 81,9 kg kött under året.

Annons

– Sammantaget är det ungefär samma minskning som tidigare år, men det varierar mellan köttslagen. I år minskade griskonsumtionen med sex procent medan fågelkonsumtionen exempelvis ökade, säger Åsa Lannhard, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till tidningen.

Lannhard tror att köttkonsumtionen kommer fortsätta att minska även kommande år.

– Vi har tidigare sett dippar i köttkonsumtionen, som under finanskrisen 2008–2009 och 2001 när galna kosjukan spreds, men det här är en mer långsiktig utveckling som ser ut att hålla i sig i och med klimathotet och oron över miljön, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons