Annons
Nyheter

Svenskt företagande jämställt – om 80 år

Ägandet i privata företag är långt ifrån jämställt i Sverige. 70 procent av landets företagsägare är män, enligt en ny rapport från tankesmedjan Ownershift.
Ekonomi • Publicerad 16 mars 2023
Av Sveriges företagsägare utgör män 70 procent och kvinnor 30 procent, visar en ny rapport. Arkivbild.
Av Sveriges företagsägare utgör män 70 procent och kvinnor 30 procent, visar en ny rapport. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Enligt rapporten kommer jämställdhet vara uppnådd först om 80 år.

“Ägande är makt, i såväl det privata som det professionella. Tillgång till kapital och privatekonomisk uthållighet skapar frihet och möjligheten att förverkliga sina idéer”, säger Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift, i ett pressmeddelande.

Annons

Ownershifts rapport konstaterar också att ingen av landets kommuner är jämställd utifrån företagsägande.

Flest företag som ägs av kvinnor finns i höginkomstkommuner – som Lidingö, Danderyd och Vaxholm, där andelen uppgår till 43, 42 respektive 37 procent. Kommunen med lägst andel är Aneby, där 19 procent av företagsägarna är kvinnor.

“Ur ett samhällsperspektiv påverkar en ojämn fördelning av ägande och makt utveckling och innovationskraft negativt och minskar möjligheten att skapa produkter och tjänster för alla”, kommenterar Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten.

Bland inrikesfödda män med inrikesfödda föräldrar är nio procent företagsägare, och fyra procent för kvinnor. När det gäller utrikesfödda män samt bland inrikesfödda män med minst en utrikesfödd förälder är sex procent företagsägare, jämfört med tre procent för kvinnor.

Därutöver visar statistik över finansiella kapitalinkomster att män får totalt 56 miljarder mer än kvinnor årligen, enligt SCB.

Fakta: Om rapporten

Data på finansiella kapitalinkomster kommer från Statistikmyndigheten SCB och gäller det senaste rapporterade året, 2021.

Dataunderlaget som rör ägande av företag till rapporten kommer från Statistiska centralbyråns finansiella företagsdata och individdatabas från år 2019, vilket är den senaste tillgängliga statistiken.

Ownershift är en partipolitisk obunden och icke-vinstdrivande tankesmedja som arbetar för ekonomisk jämställdhet, med fokus på ägande.

Källa: Ownershift.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons