Annons
Nyheter

Sverige mot rekordår i antal sprängningar

Antalet sprängningar fortsätter att stiga. Fram till mitten av augusti har över 100 explosioner inträffat i Sverige i år. Nu ser 2023 ut att bli ett rekordår.
– Vi har under året sett en eskalering som är mycket oroväckande, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Brott • Publicerad 31 augusti 2023
Detonationerna i Göteborg var riktade mot flerfamiljshus.
Detonationerna i Göteborg var riktade mot flerfamiljshus.Foto: Adam Ihse/TT
Antal sprängningar 2018–2023.
Antal sprängningar 2018–2023.Foto: Johan Hallnäs
Manne Gerell, docent vid Malmö universitet som har studerat sprängningar. Arkivbild.
Manne Gerell, docent vid Malmö universitet som har studerat sprängningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Norsborg, Nyköping, Kortedala och Olskroken.

Inom loppet av en timme smällde det på fyra olika ställen runtom i landet under natten till torsdagen. I Göteborg, där explosionerna inträffade med bara tio minuters mellanrum, har en så kallad särskild händelse inletts. Ett febrilt arbete pågår för att utreda detonationerna – och för att skapa trygghet.

Annons

– Sådana här händelser skapar såklart ett stort mått av oro bland de boende i området, så det är viktigt för oss att jobba trygghetsskapande, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Explosionerna är bara de senaste exemplen på en oroväckande utveckling i Sverige. Enligt polisen hade 109 sprängningar inträffat fram till och med den 15 augusti i år. Det är betydligt fler än de 90 som noterades under hela fjolåret.

– Det är uppenbart att det här kommer bli ett bombfyllt år med ovanligt mycket sprängningar, säger Manne Gerell, docent vid Malmö universitet, som bland annat har studerat sprängningar.

133 sprängningar 2019

2019 är det värsta året sedan polisen började föra statistik över antalet sprängningar för fem år sedan. Då inträffade 133 sprängningar – men den siffran ser ut att överstigas i år. Justitieminister Gunnar Strömmer kallar eskaleringen för “mycket oroväckande” och sedan tidigare har Tidöpartierna meddelat att straffrätten ska ses över i en utredning.

Tanken är skärpta straff och fler fängelsedomar bättre ska möta dagens grova brottslighet. För att stoppa sprängningarna krävs enligt justitieministern i första hand att man ringar in dem som utför dem.

– Det handlar om att veta vilka de är. Att kunna avlyssna dem i större utsträckning innan det finns en konkret brottsmisstanke för att kunna avvärja brottslighet innan en sprängning väl ägt rum, säger Gunnar Strömmer.

– Men också om att strypa tillförseln av komponenterna de använder för att konstruera sina bomber.

Sverige sticker ut

Jämfört med grannländer som Finland och Norge sticker Sverige ut i negativ bemärkelse. Förklaringarna till att det sprängs så mycket är flera, enligt Manne Gerell. En är att det rasar flera våldsamma konflikter mellan kriminella gäng.

Dessutom har gängen kompetens, vana och förmåga att använda sig av sprängmedel.

– I en del nätverk är det få personer som ligger bakom mycket av kompetensen. Får man bort dem skulle man kunna minska antalet sprängningar, säger Manne Gerell.

Annons

Fakta: Antalet sprängningar sedan 2018

2023 (fram till 15 augusti): 109

2022: 90

2021: 79

2020: 107

2019: 133

2018: 90

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons