Annons
Nyheter

Sverige världstvåa på framtidens teknik

Europa tappar, men Sverige håller sig väl framme i jakten på framtidens nya tekniska landvinningar.
Andelen patentansökningar inom fjärde industrirevolutionen per invånare placerar Sverige som näst bästa land i världen – efter Finland.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2020
Sverige i tekniktopp. Arkivbild.
Sverige i tekniktopp. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Artificiell intelligens (AI), sakernas internet, big data och den pågående utvecklingen av femte generationens telekommunikation, 5G, klassas in i det som ibland kallas fjärde industrirevolutionen.

Europeiska patentverket har i en studie som sträcker sig mellan åren 2010 och 2018 tittat på vilka delar av världen som ligger längst fram i den nya tekniken, baserat på antalet patent. Rent generellt ökar patentansökningarna betydligt fortare inom den allra nyaste framtidstekniken än sammantaget för alla teknikområden.

Tre heta kluster

Annons

USA toppar ligan med flest så kallade internationella patentfamiljer inom den fjärde industrirevolutionen, följt av Japan och Europa. Men Kina och Sydkorea växer snabbare vilket medfört att Europa har tappat mark de senaste åren. De riktigt heta klustren finns i Tokyo, Seoul och San José, Silicon Valley.

I Sverige är Malmö hetast. Det är det teknikkluster som växer snabbast i Europa nu, enligt Patent- och registreringsverkets generaldirektör Peter Strömbäck.

Sverige är traditionellt ett ingenjörstätt land, men också ganska litet. Men räknat per invånare hamnar Sverige på delad andra plats med Sydkorea vad gäller patentansökningar kring heta framtida teknikuppfinningar. Telekomjätten Ericsson är starkt bidragande till det, som starkaste företag i Europa och åttonde flest patentansökningar i världen inom området. I Ericssons svans kommer nya teknikbolag fram.

– Sverige har också satsat hårt på kringliggande teknologi, säger Peter Strömbäck och nämner bland annat olika typer av applikationer.

Trend håller

Han ser också att trenden med ett starkt Tekniksverige håller i sig även efter mätperioden 2018.

Men våra nordiska grannar i öst har framför allt Nokia, vilket placerar Finland som klar etta med 651 internationella patentfamiljer inom den fjärde industrirevolutionen per miljon invånare. Sverige och Sydkorea har 524 respektive 525.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons