SvFF öppnar för könstester av damspelare

Fotboll Artikeln publicerades
Svenska fotbollförbundet öppnar för könstester av damspelare. Arkivbild.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT
Svenska fotbollförbundet öppnar för könstester av damspelare. Arkivbild.

Ett könstest för kvinnor.

Det kan bli aktuellt inom svensk elitfotboll, skriver .

Men han påpekar också att det just nu inte finns några planer för könstester.

Höga testosteronnivåer hos kvinnor är ett omdebatterat ämne som har lyfts främst inom det Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) och fallet Caster Semenya. Den sydafrikanska stjärnan på 800 meter får inte delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, ett beslut från WA som fått kritik.

Samtidigt ser nu andra idrotter ett möjligt behov av könstester.

Fotbollen överväger tester

Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet (SvFF), tror att allt fler kommer börja snegla på WA:s regelverk och enligt Radiosporten öppnar SvFF för att införa någon form av könstester på elitnivå.

– Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, säger Anders Hübinette till Radiosporten.

Han ser också risker med eventuella tester.

– Jag tror verkligen att man ska tänka igenom det noggrant. Till att börja med: I vilka sammanhang behöver vi ens ha de här regelverken eller möjligheten till kontroller?

På förbundets webbplats säger Anders Hübinette:

"Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll. Om man kommer fram till att det behövs ett tydligare regelverk inom elitfotbollen, måste det givetvis utformas på ett sådant sätt att det respekterar alla individers grundläggande rättigheter. Denna diskussion vill vi i sådana fall ta gemensamt med övriga delar av idrottsrörelsen, och med sakkunniga organisationer som RFSL."

"Extremt kränkande"

Landslagsstjärnan Nilla Fischer reagerar starkt mot eventuella könstester av kvinnliga fotbollsspelare.

– Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger hon till Expressen och fortsätter:

– När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt.

Fischer säger också att hon inte skulle gå med på att själv bli könstestad.

Inom svensk ishockey finns det inga planer på att införa eventuella könstester, enligt förbundsordföranden Anders Larsson.

– Frågan om könstillhörighet är mer komplex än man kanske kan tro vid en första anblick. Vår utgångspunkt är att följa samhället och läkarvetenskapen liksom de riktlinjer vi får från vårt internationella förbund liksom Riksidrottsförbundet, säger han till SVT.

Riksidrottsförbundet är försiktigt i frågan.

– Nu går det att mäta testosteron, men den dagen vi också kan mäta exempelvis mental förmåga eller mental styrka, ska vi börja sätta begränsningar för det? Var drar man gränserna för vad som kan anses som lika villkor? säger idrottschefen Peter Mattsson till Radiosporten.

Fakta

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet.

Visa mer...