Annons

SVT i krismöten om coronaviruset

SVT och Live Nation håller krismöten två gånger per dag om Melodifestivalen på grund av coronaviruset.
Men än så länge är finalen inte hotad.
Melodifestivalen • Publicerad 5 mars 2020
Risken att Melodifestivalfinalen ställs in är liten, enligt Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.
Risken att Melodifestivalfinalen ställs in är liten, enligt Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.Foto: Johan Nilsson/TT
Mohombi har precis tillfrisknat från malaria men är inte orolig för coronaviruset.
Mohombi har precis tillfrisknat från malaria men är inte orolig för coronaviruset.Foto: Pontus Lundahl/TT
Anna Bergendahl hoppas på att det blir en Melodifestivalfinal med publik.
Anna Bergendahl hoppas på att det blir en Melodifestivalfinal med publik.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Evenemang runt om i världen har ställts in och skjutits på grund av det nya coronaviruset. Men än så länge ser Melodifestivalfinalen ut att bli av.

– SVT har ett beredskapsansvar så vi har direktkontakt med Folkhälsomyndigheten, som vi har möjlighet att rådgöra med vid sådana här speciella tillfällen. Deras rekommendation i dag är att inte ställa in några stora evenemang, säger Anette Helenius.

Annons

Live Nation och SVT håller möten en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen varje dag fram till finalen. Och det finns fortfarande en risk att det inte blir någon final.

– Ja, det finns det till vi är klara, säger Helenius.

Tillfrisknat från malaria

Ett alternativ om Folkhälsomyndighetens rekommendationer förändras är att genomföra sändningen utan publik.

– Det är någonting vi har tänkt på, det skulle kunna vara en möjlighet, men vi hoppas att vi inte behöver göra det, säger Anette Helenius.

Men bland artisterna är inte oron speciellt stor. Mohombi har precis kommit tillbaka från Kongo och är på fötterna igen efter att ha drabbats av malaria.

– Jag är inte så orolig för corona för jag har ju precis tagit mig igenom malaria och bor i ett land där det finns ebola. Så corona är inte mitt största bekymmer, säger han.

Anna Bergendahl lyfter fram att dödligheten är låg och att det finns relativt få bekräftade fall i Sverige än så länge. Däremot kan känslan i uppträdandet påverkas om publiken uteblir.

– Det är klart att det skulle påverka, man får så otroligt mycket energi från publiken i arenan. Men under själva numret är det bara fokus på kameran, blickar man ut till publiken blir man lätt överväldigad, säger hon.

"Känner oss trygga"

SVT kontrollfrågar alla som jobbar inom produktionen om de har varit i ett högriskområde, i sådana fall ska dessa sätta sig själva i karantän. Samma kontrollfrågor ställs även till den internationella juryn.

Hittills har alla blivit godkända.

– Vi känner oss trygga och jag hoppas att det inte ska finnas någon oro för publiken att komma hit och titta på lördag, säger Anette Helenius.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons