Annons
Nyheter

Swedbank tvingas betala 850 miljoner

Finansinspektionen slår ned på Swedbank och ger storbanken en anmärkning och en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor. Anledningen är ett it-haveri förra året.
Ekonomi • Publicerad 15 mars 2023
Många kunder hos banken fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster, enligt Fi. Arkivbild.
Många kunder hos banken fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster, enligt Fi. Arkivbild.Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Det var i slutet på april 2022 som Swedbank drabbades av en it-störning som gjorde att närmare en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton. Det såg ut som att det saknades pengar, vilket berodde på att ett stort antal transaktioner stoppades i systemen.

Finansinspektionens granskning visar att Swedbank gjorde en ändring i systemkritiskt it-system utan att följa sina rutiner. Banken saknade också rätt kontrollmekanismer i sammanhanget.

Bröt mot regler

Annons

Swedbank har därför brutit mot centrala regler om intern kontroll, slår myndigheten fast.

"Banken frångick sina egna rutiner. Det bidrog till att ett mycket stort antal personer fick omfattande problem med att sköta sina grundläggande banktjänster. Nära en miljon kunder fick felaktiga saldon på sina konton och många kunde inte heller göra betalningar", säger vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

"Det inträffade visar att det kan få allvarliga konsekvenser när rutiner frångås."

Aftonbladet har rapporterat om en kvinna som sålde sitt hus där i april för 2,4 miljoner kronor men när hon vaknade stod det minus 832 000 kronor på kontot.

"Ska analysera"

Swedbank skriver i ett pressmeddelande att de beklagar problemen som it-störningen orsakade och att man har bett kunderna om ursäkt.

Man har också vidtagit "kraftfulla åtgärder" för att förhindra att en liknande händelse inträffar igen.

"Vi ser allvarligt på Finansinspektionens anmärkning om att vi gjorde en ändring i ett it-system utan att bankens interna rutiner och processer följdes. Vi ska nu analysera beslutet", säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons