Annons
Nyheter

Swedbanks chefsekonom vill ha högre styrränta

Ekonomi • Publicerad 1 juli 2023
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson hade hellre sett en högre höjning av styrräntan enligt SvD. Arkivbild.
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson hade hellre sett en högre höjning av styrräntan enligt SvD. Arkivbild.Foto: Swedbank

Riksbankens senaste höjning av styrräntan från 3,5 till 3,75 procent har kritiserats av ledande chefsekonomer som Svenskt Näringslivs Sven-Olov Daunfeldt och LO:s Laura Hartman.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson tycker tvärtom att det hade varit bättre om riksbanken höjt styrräntan ännu mer – till 4,0 procent, rapporterar SvD.

Annons

– Jag har svårt att förstå dem som tycker att Riksbanken har höjt färdigt när vi har en underliggande inflation som är över 8 procent, säger Persson under ett seminarium på Almedalsveckan i Visby enligt SvD.

Persson säger vidare att svensk ekonomi går "för bra" och att risken för att räntehöjningarna knäcker den är relativt liten.

– Det finns alltid en risk. Men om man tittar på svensk ekonomi så här långt så växer den väldigt snabbt och hushållens konsumtion har återhämtat sig och är mycket starkare än vad vi hade trott, säger han enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons