Annons
Nyheter

Sydafrikas president väljer att inte avgå

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa avgår inte, trots risk för att bli ställd inför riksrätt.
Sydafrika • Publicerad 3 december 2022
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Beskedet kommer från presidentens talesperson på lördagskvällen. Det styrande partiet ANC:s ledning, som Ramaphosa tillhör, har suttit i krismöte för att diskutera anklagelserna mot presidenten.

"President Ramaphosa avgår inte på grund av en bristfällig rapport", meddelar talespersonen Vincent Magwenya med hänvisning till en kommittérapport.

Annons

Bakgrunden är ett fall som rör en stöld av pengar som gömts i en soffa i ett hus som tillhör presidenten, pengar som ska ha varit betalning för bufflar som han sålt.

Stölden av en ansenlig summa pengar anmäldes aldrig till polis.

De många turerna kring affären ledde till att en fristående kommitté anlitad av parlamentet fick i uppdrag att granska uppgifterna.

Utredningen kom fram till att Ramaphosa kan ha begått "allvarliga överträdelser" av grundlagen och landets korruptionslagar, vilket kan leda till att han ställs inför riksrätt

Beskedet skakade om regeringspartiet ANC som på måndagen ska hålla ett nytt krismöte om presidentens framtid. Ramaphosa fick ansvaret att leda partiet för att rensa upp efter omfattande korruptionsanklagelser mot bland andra förre presidenten Jacob Zuma.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons