Annons

Syriskt stridsflygplan nedskjutet av Turkiet

Turkiet har skjutit ner ett syriskt stridsflygplan i nordvästra Syrien, där striderna eskalerat under de senaste dagarna.
Det är den tredje nedskjutningen på kort tid sedan Turkiet öppet förklarat krig mot den ryskstödda regimen.
Syrien • Publicerad 3 mars 2020
Turkiska militärfordon i östra Idlib den 28 februari.
Turkiska militärfordon i östra Idlib den 28 februari.Foto: AP/TT

Turkiet uppger att man skjutit ner ett flygplan av typen L-39, tillhörande den syriska regimen.

Planet sköts ner över Idlibprovinsen av roboteld från ett turkiskt stridsflygplan, bekräftar den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Piloten dödades, antingen direkt i kraschen eller av rebellsoldater efteråt, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Annons

Samtidigt har nio civila dödats, varav fem barn, då en markrobot avfyrad av den syriska regimen träffat ett bostadsområde i Idlib, enligt SOHR.

Damaskus talar i stället om att man skjutit ner ytterligare en turkisk drönare, i närheten av staden Saraqeb. Häromdagen påstod sig regimen ha skjutit ner tre turkiska drönare.

Eskalerat

Spänningarna mellan Turkiet och Syrien har ökat stadigt sedan regimstyrkorna i december inledde en offensiv för att återta oppositionskontrollerade Idlib, där Turkiet stödjer vissa rebellgrupper och har flera militära observationsposter. Efter att soldater på båda sidor dödats har situationen eskalerat.

I söndags bekräftade Turkiet att man inlett en motoffensiv mot president Bashar al-Assads styrkor sedan över 30 turkiska soldater i förra veckan dödades i luftangrepp som tillskrivits den syriska regimen.

Samma dag, i söndags, sköt Turkiet ner två syriska stridsflygplan.

Erdogan till Ryssland

Den syriska regimens offensiv i Idlib har tvingat omkring en miljon människor på flykt. Många av dem har rört sig mot den turkiska gränsen.

Striderna har även ökat spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, som stödjer regimstyrkorna. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Ryssland för att inte respektera överenskommelser som har gjorts för att förhindra en offensiv mot Idlib.

Ankara och Moskva har dock nära band på andra områden och har ofta samarbetat för att lösa meningsskiljaktigheter om Syrien.

Erdogan väntas besöka Ryssland på torsdag för samtal med president Vladimir Putin om krisen.

På en fråga om risken för att direkta strider bryter ut mellan länderna svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov:

– Vi hoppas att vi kommer kunna minimera den risken tack vare den nära kontakten mellan ländernas militärer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons