Annons

Systemet i förtroendetopp - blandat för Greta

Svenska folket litar på Systembolaget, som hamnar i topp i årets Förtroendebarometer.
Greta Thunberg råder det dock stor oenighet om.
Samhälle • Publicerad 11 mars 2020
Systembolaget ligger i topp i Förtroendebarometern för andra året i rad. Arkivbild.
Systembolaget ligger i topp i Förtroendebarometern för andra året i rad. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix.

Att sälja vin, öl och sprit – är det så man får högt förtroende hos svenska folket? Det verkar så, konstaterar Toivo Sjörén, som är opinionschef på Kantar Sifo.

Systembolaget toppar för andra året i rad Förtroendebarometern från Medieakademin. Drygt tre fjärdedelar (76 procent) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen.

Annons

– Man tycker att det är bra att det finns ett monopol, det vet vi från andra undersökningar. Men jag tror att det är en kombination med att folk tycker att utbudet är bra också, säger Toivo Sjörén.

Polisen tvåa

Systembolaget skuggas av polisen, universitet och högskolor (69 procent), Ikea (69) och Säpo (66).

Svenskarna tycks vara relativt eniga om de flesta institutionerna i toppen, oavsett partisympatier. Däremot syns tydliga åsiktsskillnader för andra. Det gäller exempelvis synen på Sveriges Radio och Sveriges Television, konstaterar Henrik Ekengren Oscarsson, som är statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Medan vi inte ser någon förändring det gäller det allmänna förtroendet ser vi under ytan att det blir mer av politisering, säger han.

Splittrat om Thunberg

Det gäller också sex utvalda opinionsbildare som för första gången är med i undersökningen.

Svenskarna tycks vara relativt eniga i sitt förtroende för Tysklands förbundskansler Angela Merkel (47 procent stort eller mycket stort förtroende). Däremot går det en tydlig skiljelinje för Greta Thunberg, som i snitt får 40 procent men där skillnaderna är enorma mellan MP-väljare (85 procent) och SD-väljare (12 procent).

Franske presidenten Emmanuel Macron hamnar på 20 procent, medan det blir betydligt lägre siffror för Storbritanniens ledare Boris Johnsson (7), USA:s Donald Trump (5) och Rysslands Vladimir Putin (3).

Mätningen, 1 200 webbintervjuer, gjordes i mitten av februari, det vill säga efter coronautbrottet i Kina. Hur viruset påverkat förtroendet i Sverige är dock lite tidigt att säga.

– Corona har väl egentligen kommit till Sverige efter vår mätperiod. Så coronaeffekten kan vi inte se förrän nästa år, säger Toivo Sjörén.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons