Annons
Nyheter

Tabun kring mens riskerar kvinnors liv

Flickor och kvinnors liv riskeras i länder där det är tabu att prata om mens.
Blödningar kan vara tecken på sjukdomar som kvinnor inte får vård för, enligt forskning.
Världen • Publicerad 1 augusti 2017

Mens ses fortfarande som något skamligt i många av världens länder. I delar av Nepal till exempel får kvinnor gå undan och isolera sig när de har mens. Enligt traditionen måste de sova i skjul och hyddor utanför hemmet under menstruationen.

Men det handlar inte bara om social exkludering utan också om risken för att sjukdomar inte upptäcks, enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal). Blödningar kan vara tecken på skador efter förlossning, missfall, endometrios eller livmoderhalscancer.

Annons

"Genom livet kommer flickor och kvinnor att uppleva många vaginala blödningar, och många kommer att döljas på grund av felaktig information, rädsla, skam och tabun", står det i artikeln.

Forskarna vill se ett offentligt samtal om blödningar som kan hjälpa kvinnor att se skillnad på normal blödning, som vanlig mens, och blod som visar att något inte står rätt till.

"Ett första steg är att bryta tystnaden kring vaginala blödningar, både på global och lokal nivå, så att flickor och kvinnor kan få den sjukvård och den hjälp de behöver", skriver forskarna.

Varje dag har över 800 miljoner flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år mens. Samtidigt bedöms omkring 1,25 miljarder kvinnor sakna tillgång till en toalett under mensen, enligt organisationen Wateraid.

Tabun tillsammans med bristen på rent vatten, tvål och mensskydd gör att många kvinnor i fattiga länder inte kan sköta sin hygien på ett bra sätt under mensen.

FN har bedömt att var tionde flicka i Afrika är borta från skolan under mensen just på grund av avsaknad av toaletter.

Tabun kring blödningar riskerar kvinnors liv, enligt en vetenskaplig artikel. Arkivbild.
Tabun kring blödningar riskerar kvinnors liv, enligt en vetenskaplig artikel. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
TT
Annons
Annons
Annons
Annons