Annons

Flyg och tåg ställs in i oroligt Hongkong

Flyg ställs in vid Hongkongs internationella flygplats, där tusentals aktivister samlats för att blockera vägar.
Samtidigt försöker regionen återhämta sig efter nattens våldsamma sammandrabbningar.
Hongkong • Publicerad 1 september 2019
Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis inträffade på lördagen. Arkivbild.
Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis inträffade på lördagen. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Arrangörer av protesterna har uppmanat allmänheten att blockera vägar och tåglinjer till flygplatsen under söndagen och måndagen, efter en kaotisk natt med sammandrabbningar med polisen.

Svartklädda demonstranter bygger bland annat barriärer vid flygplatsens busstation och förstör övervakningskameror, samtidigt som de gömmer sig från kamerorna med hjälp av paraplyer.

Annons

Minst 16 avgångar har ställts in enligt flygplatsens sajt, och i avgångshallen trängs mängder av passagerare som haft svårt att ta sig dit.

Inställda tåg

Tågen till flygplatsen ställdes in tidigare under dagen, meddelar spårtrafikoperatören MTR, på uppmaning av Hongkongs regering och luftfartsverk, enligt ett meddelande på stationerna.

Hongkongpolisen uppger sig vara beredd att inleda en insats för att skingra demonstranterna, och uppmanar dem via Facebook att lämna flygplatsområdet omedelbart.

På lördagen hade polisen förbjudit demonstrationer men många trotsade förbudet och vissa startade bränder på gatorna och kastade tegelstenar mot polisen.

Sammandrabbningar

Under lördagskvällen och natten använde polisen tårgas, vattenkanoner och gummikulor, samtidigt som aktivister bland annat kastade bensinbomber. Polisen uppger att två varningsskott avfyrades i luften för att skrämma bort en grupp demonstranter som omringat dem och försökt ta deras vapen. Det är den andra gången som vapen har avfyrats under mer än tre månaders oroligheter.

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons