Annons
Nyheter

Tågstrejk avblåst – parterna överens

Fack och arbetsgivare har enats och därmed blir det ingen tågstrejk.
Stridsfrågan om ensamarbete på pendeltågen skjuts på framtiden.
Ekonomi • Publicerad 15 maj 2023
Öresundstågen var hotade av strejk. Arkivbild.
Öresundstågen var hotade av strejk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Strejken skulle ha börjat klockan 15 i dag om ingen uppgörelse hade nåtts. Men nu blåser facket alltså av strejkhotet sedan man har enats med Almega Tågföretagen. I ett första steg hade Öresundstågen slutat gå. Även pendeln i Stockholm skulle ha fått stora trafikstörningar, men turtätheten hade av planeringsskäl redan hunnit påverkats i helgen och under måndagen.

"Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt", skriver Sekos ordförande i ett pressmeddelande.

Svår fråga

Annons

Stridsfrågorna har lösts på lite olika vis. Schemafrågorna har parterna hittat en lösning på, medan konflikten kring ensamarbete på pendeltågen har skjutits på framtiden i en en särskild arbetsgrupp.

Seko och arbetsgivarparten är eniga om att frågan är svår att reda ut och att de nu tänker sig uppvakta politikerna:

"Seko är medvetna om att frågan om ensamarbete på resandetåg är en fråga som engagerat många, inte minst på pendeltågen i Stockholm. Vi lyckades inte komma längre i frågan än en arbetsgrupp i denna uppgörelse. Frågan är komplex och den har inte varit möjlig att reglera kollektivavtalsvägen", skriver Seko.

Kompensation

De centrala förhandlingarna föregicks av en vild strejk av lokförarna, utan fackets tillåtelse, i pendeltågstrafiken i Stockholm.

Facket krävde också bättre framförhållning i arbetsschemat, där sena schemaförändringarna blivit allt vanligare, enligt tågförarna.

"Nu löser vi detta med en progressiv ersättningsmodell – där kompensationen till medarbetaren blir högre ju närmare arbetsdagen ändringen görs. Förutom att kompensera den enskilde medarbetaren, ökar incitamentet för tågoperatörerna att minimera förekomsten av sena schemaändringar", skriver Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons