Annons
Nyheter

Talibanregeringen ska börja utfärda pass

Afghanistan • Publicerad 18 december 2021
Svenska försvarsmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. Arkivbild.
Svenska försvarsmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. Arkivbild.Foto: Försvarsmakten

Talibanregeringen i Afghanistan hävdar att de kommer att börja utfärda pass i Kabul igen. Enligt chefen för inrikesdepartementets passavdelning, Alam Gul Haqqani, ska arbetet återupptas den 19 december.

Det ger hopp till de invånare som har känt sig hotade under det nya styret. Tusentals afghaner har också ansökt om nya resedokument för att fly en växande humanitär kris som av FN beskrivs som en "lavinartad hungersnöd".

Annons

Efter att talibanerna återtog makten den 15 augusti avbröts passhanteringen, medan människor flockades på den enda internationella flygplatsen i Kabul i hopp om att kunna fly landet. I oktober öppnade passmyndigheten igen, men en flod av ansökningar gjorde att den biometriska utrustningen bröt samman.

De tekniska problemen är nu lösta, enligt Haqqani, som uppger att dokument först kommer att utfärdas till dem som sökte innan myndigheten lade ner arbetet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons