Annons

Tankesmedja: Uigurer utnyttjas som arbetskraft

Ekonomi • Publicerad 2 mars 2020
Uigurer arbetar under förhållanden som kan liknas vid tvångsarbete i kinesiska fabriker, enligt den australiensiska tankesmedjan ASPI.
Uigurer arbetar under förhållanden som kan liknas vid tvångsarbete i kinesiska fabriker, enligt den australiensiska tankesmedjan ASPI.Foto: Chinatopix via AP

Kinesiska myndigheter har flyttat tiotusentals uigurer från fångläger i Xinjiang till arbete i kinesiska fabriker runt om i landet, enligt en rapport från den australiensiska tankesmedjan The Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Det rör sig om fabriker som är leverantörer till många välkända globala varumärken, enligt ASPI.

Annons

"Under förhållanden som liknar tvångsarbete arbetar uigurer i fabriker som finns i leverantörskedjorna för åtminstone 83 välkända globala varumärken inom teknologi, konfektion och transportsektorn", skriver ASPI i rapporten.

Bland varumärkena nämns Apple, BMW, Huawei, Nike, Samsung, Sony och Volkswagen.

Kinesiska myndigheter nekar till anklagelser om att kränka uigurers mänskliga rättigheter.

Muslimska uigurer är en etnisk minoritet i Kina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons