Annons
Nyheter

Tarmcancer ökar bland yngre

Vård • Publicerad 18 juli 2023
Processad mat pekas ut som en riskfaktor för tarmcancer. Arkivbild.
Processad mat pekas ut som en riskfaktor för tarmcancer. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Tarmcancer blir allt vanligare bland personer under 50 år och processad mat och alkohol bedöms vara riskfaktorer, skriver SVT Nyheter.

Ungefär fyra personer under 50 år, per 100 000 invånare i Sverige, drabbades av tarmcancer på 1970-talet. Motsvarande siffra de senaste tio åren har varit drygt sex personer, visar statistik från Socialstyrelsen.

Annons

Fallen ökar även internationellt.

Troliga orsaker till varför tjock- och ändtarmscancer ökar i yngre målgrupper kan vara livsstilsförändringar som vad vi äter, dricker och hur vi rör på oss.

– Vi vet att rött kött, fettrik och processad mat är riskfaktorer, säger Anna Martling, överläkare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons