Annons
Nyheter

Taxarna som jagar råttor i USA:s huvudstad

En råttinvasion i Washington DC har fått invånare att ta saken i egna händer. Med hundar som vapen ger de sig ut på råttjakt för att få bukt med gnagarna.
USA • Publicerad 8 juli 2023
Råttorna ligger risigt till i Washington DC. Arkivbild.
Råttorna ligger risigt till i Washington DC. Arkivbild.Foto: Salwan Georges/AP/TT

Hundskall, blodspillan och käftar som slås igen. I ett nafs är allting över. För ännu en råtta är festen slut, vilket innebär en gnagare mindre som kan kalasa på avfallen i huvudstaden.

Milda vintrar och tillgången på föda gör att råttorna snabbt förökar sig i Washington DC, en av de råttrikaste städerna i USA. Djuren lockas till soptunnorna i anslutning till de många barer, klubbar och restauranger vars uteserveringar gjordes permanenta i samband med pandemin. Under 2022 ökade antalet samtal till stadens heta linje för råttfrågor med omkring 2000, till 13 400 inringare.

Råttfångaren från Delaware

Annons

Det växande problemet har fått Washingtonbor att organisera sig. Råttfångarna kommer även från andra håll. En av dem är 75-åriga Teddy Moritz, som går under smeknamnet "Mormor Död", från Delaware. Hon har kommit resande med sina hundar, sin son och sitt tonåriga barnbarn för att delta i kampen.

– Detta är ett bra sätt att begränsa antalet råttor på ett miljövänligt sätt, säger hon.

Använder taxar

Med en välriktad spark mot en sopcontainer lurar Mormor Död ut en råtta som snabbt pilar mot sin död. Som gammal taxuppfödare vet hon vad "promenadlimporna" är kapabla till.

Hundarna dödar råttorna med ett par hugg och sedan samlas skadedjuren ihop och slängs i soporna. Under loppet av tre timmar får Mormor Död och hennes gäng ihop 30 råttor.

Med råttgift kan det ta upp till flera plågsamma dagar innan råttan dör. Dessutom riskerar andra djur, som ugglor och hökar, att stryka med. Hundar är en bättre och mer skonsam metod, anser Teddy Moritz.

– Visst är det primitivt. Men effektivt.

Brunråttan spreds över världen – med hjälp av människan

De råttor som finns i Washington DC är av arten brunråtta, som på latin kallas Rattus norvegicus.

Den är 20–26 centimeter lång och har en svans som är lite kortare än kroppen.

Brunråttan härstammar från Asien, men har med människors hjälp spridits över stora delar av världen.

Den är extremt tålig och anpassningsbar.

Den kan sprida en rad olika sjukdomar till människor, som till exempel salmonella.

Bäst trivs brunråttan i miljöer skapade av människan, till exempel avloppssystem, soptippar, källare och industriområden. De trivs också mycket bra i lador på landet och kan också orsaka stor skada på grödor.

Källor: Nationalencyklopedin med flera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons