Annons
Nyheter

Tecken på avsteg från Kinas nolltolerans

Flera av Kinas storstäder lättar något på de strikta covidregler som har utlöst sällsynt stora protester.
Från makten i Peking hörs något skiftande tongångar.
Kina • Publicerad 1 december 2022
Ett barn åker sparkcykel förbi en utrustad vårdarbetare som går omkring och tar covidtester av invånare i Shanghai, på torsdagen.
Ett barn åker sparkcykel förbi en utrustad vårdarbetare som går omkring och tar covidtester av invånare i Shanghai, på torsdagen.Foto: Andy Wong/AP/TT
Sun Chunlan, i svart jacka i mitten, är en av få kvinnor inom Kinas mäktiga partielit. Hon har fått en huvudroll i pandemihanteringen. Här är hon på studiebesök på ett sjukhus i Wuhan i februari 2020. Arkivbild.
Sun Chunlan, i svart jacka i mitten, är en av få kvinnor inom Kinas mäktiga partielit. Hon har fått en huvudroll i pandemihanteringen. Här är hon på studiebesök på ett sjukhus i Wuhan i februari 2020. Arkivbild.Foto: Chen Yehua/Nya Kina (Xinhua)/AP/TT
Demonstranter i Peking i söndags. Många håller fram blanka A4-papper i protest mot att det inte råder yttrandefrihet i Kina.
Demonstranter i Peking i söndags. Många håller fram blanka A4-papper i protest mot att det inte råder yttrandefrihet i Kina.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Helgens relativt omfattande protester i städer som Peking, Shanghai och Kanton (Guangzhou) har mojnat av sedan myndigheterna sänt ut väldiga polisstyrkor på gatorna och lovat krafttag.

Men när den som är högst ansvarig för pandemihanteringen i landet uttalar sig låter det som att eftergifter också är aktuella.

"Ny situation"

Annons

Sun Chunlan – en av de biträdande premiärministrarna i Kinas statsråd och den som har högsta ansvar för smittskyddsarbetet – säger att saker och ting börjat se mer lätthanterliga ut. Enligt det statligt styrda nyhetsorganet Nya Kina (Xinhua) säger hon att omikronvarianten av coronaviruset håller på att försvagas och att allt fler blir vaccinerade.

Sun beskriver det som en "ny situation" som innebär "nya uppgifter". När hon talade inför den nationella vårdkommissionen, det centrala organ som stakar ut riktningar i vårdfrågor, nämnde hon inte alls regeringens strikta nolltolerans.

I huvudstaden Peking kommer ansatserna att covidtesta alla invånare dagligen att trappas ned. Äldre, lärare och elever, samt människor som jobbas hemifrån undantas från reglerna. Men invånare som vill vistas i offentliga utrymmen kommer även fortsättningsvis behöva visa upp nya och negativa testresultat.

Flera storstäder ändrar

Enligt en uppgift i en statligt styrd tidning övervägs det också att låta vissa invånare i Peking och Kanton att isolera sig hemma vid smitta, i stället för i särskilda myndighetsanläggningar.

I Chongqing i centrala Kina står det klart att personer som har haft närkontakt med smittade i vissa fall kan få lov att isolera sig hemma. Också i städerna Shijiazhuang och Chengdu har test- och isoleringskraven blivit lite lindrigare.

I Kanton skedde nya protester, och drabbningar, under natten till onsdag. Det bildmaterial som har nått ut visar en uppståndelse där det bland annat det kastades glasflaskor mot många och skyddsdräktsklädda kravallpoliser.

I samma del av storstaden meddelade de lokala myndigheterna att bara invånare med särskilda yrken – till exempel vårdanställda och paketbud – behöver låta sig testas varenda dag.

Restriktionerna har lättats över hela staden under de senaste dagarna, trots att smittotalen är högre än de har varit tidigare under pandemin.

Poliser och censur

När myndigheterna har gett nya besked om restriktionerna så har de inte i något fall nämnt helgens protester som ägde rum i minst åtta olika städer.

På nätet har den väldiga censurapparaten gjort sitt för att missnöjesyttringar inte ska synas. På gator och torg har utskickade poliser rutinmässigt börjat titta igenom folks telefoner och göra identitetskontroller.

På torsdagen rapporterades omkring 36 000 nya covidfall i hela Kina från officiellt håll, vilket ännu är ett lågt antal sett till att det bor fler än 1,4 miljarder människor i landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons