Annons
Nyheter

Terrorgrupp angriper armébas norr om Mogadishu

Nytt terrordåd mot somalisk militärbas kräver många soldaters liv när stridsfronter mellan al-Shabaab och somalisk militär utökas.
Somalia • Publicerad 17 januari 2023
Soldater från Afrikanska unionen har understött Somalias militär i attacker mot terrorgruppen al-Shabaab. Arkivbild.
Soldater från Afrikanska unionen har understött Somalias militär i attacker mot terrorgruppen al-Shabaab. Arkivbild.Foto: Stuart Price/AP/TT

Terrorrörelsen al-Shabaab genomförde attacken mot militärbasen i Somalia på tisdagen. Ett tiotal soldater tros ha dödats i anfallet mot basen i Hawadley norr om huvudstaden Mogadishu, men dödssiffran varierar beroende på källa.

Attacken sker bara en dag efter en förkunnelse från regeringen om "en historisk seger" över den islamistiska extremistgruppen sedan somalisk militär intagit kuststaden Haradhere som man tidigare inte kunnat kontrollera.

Annons

al-Shabaab svarade med att spränga en bilbomb utanför militärbasen sex mil från huvudstaden Mogadishu, varefter beväpnade gärningsmän stormade anläggningen. Terrorgruppen har tagit på sig ansvaret för dådet.

Regeringen i Mogadishu har rönt militära framgångar mot terrorrörelsen, delvis med hjälp av amerikanskt flygunderstöd och markstöd från Afrikanska unionen. Men al-Shabaab, som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida, kontrollerar områden på den somaliska landsbygden.

Militärbasen där terrordådet utfördes återtogs av somalisk militär så sent som i oktober.

Trots den somaliska offensiven mot terrorrörelsen så har al-Shabaab kunnat genomföra flera omfattande dåd senaste veckorna: ett tiotal personer dödades i helgen när en bilbomb exploderade i mellersta Somalia och i början av januari dödades 19 personer när två bilbomber exploderade i orten Mahas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons