Annons
Nyheter

FBI: Väpnade protester planeras i USA

Väpnade protester planeras i samtliga USA:s 50 delstatshuvudstäder inför Joe Bidens installation som president enligt den federala polisen FBI.
Uppåt 15 000 soldater ur USA:s nationalgarde kommenderas ut när Bidens svärs in i Washington DC.
USA • Publicerad 11 januari 2021
Soldater ur det amerikanska nationalgardet utanför kongressbyggnaden i Washington DC.
Soldater ur det amerikanska nationalgardet utanför kongressbyggnaden i Washington DC.Foto: Ted S Warren/AP/TT

FBI har exempelvis inhämtat information om en grupp som uppmanat till "stormningar" av regeringsbyggnader på delstatsnivå och federal nivå om sittande president Donald Trump skulle bli avsatt. Det skriver mediebolaget ABC News , som tagit del av en intern FBI-rapport.

Demokraterna i kongressen har efter den våldsamma stormningen av kongressen i Washington DC i onsdags uppmanat sittande vicepresident Mike Pence att åberopa konstitutionens 25:e tillägg, med vilket en president kan avsättas med hänvisning till att denne är oförmögen att sköta sitt ämbete.

Annons

Att FBI centralt har information om att aktioner planeras innebär inte per se att de kommer att äga rum.

En talesperson för FBI:s avdelning i Boston, med ansvar för fyra delstatshuvudstäder, säger till NBC News att avdelningen i dagsläget inte har tillgång till någon underrättelseinformation om väpnade protester inom ansvarsområdet.

"Omfattande uppror"

Enligt den internrapport som ABC News refererar till planeras "stormningar" även den 20 januari, då Joe Biden ska sväras in som USA:s näste president.

"FBI har tagit emot information om en identifierad väpnad grupp som avser att resa till Washington DC den 16 januari", heter det bland annat i rapporten som tillägger: "Den har varnat för att om kongressen försöker avsätta presidenten med hjälp av de 25:e tillägget kommer ett omfattande uppror att inledas".

Uppåt 15 000 soldater ur nationalgardet beräknas vara utkommenderade i Washington DC när Biden svärs in, skriver The Washington Post med hänvisning till befattningshavare inom försvarsmakten.

Omkring 6 000 soldater från sex delstater är redan på plats, och till helgen kommer antalet vara uppe i cirka 10 000, enligt uppgifter till tidningen.

Terrorhot enligt Pentagon

Fem personer, däribland en polis, miste livet då Trumpanhängare stormade Kapitolium den 6 januari. Minst 25 utredningar gällande inhemsk terrorism har startats efter händelsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Pentagon föreligger en rad terrorhot inför Joe Bidens tillträde. Försvarshögkvarteret samarbetar med både lokal och federal polis för att samordna säkerheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons