Annons
Nyheter

Thai-munkar valde "meth" framför meriter

Thailand • Publicerad 4 december 2022
Buddhistiska tempel är viktiga för många i Sydostasien. Bild tagen i Phnom Penh, Kambodja, i november.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Ett tempel i centrala Thailand står plötsligt helt utan munkar. Vid en drogkontroll i distriktet Bung Sam Phan testade samtliga fyra munkar och en abbot från templet positivt för metamfetamin, även känt som "meth".

De fem männen har skickats på avvänjning.

Annons

– Templet står nu tomt, och traktens bybor är oroliga när de inte kan utöva meritskänkande, säger Boonlert Thintapthai, talesman för distriktet i provinsen Phetchabun.

Inom buddhismen kan man samla meriter genom att skänka till munkar. Enligt Boonlert Thintapthai försöker man nu hitta andra munkar som kan hoppa in och vikariera i templet.

Thailand har blivit ett stort transitland för illegala droger som metamfetamin. Tillverkningen sker i första hand i Myanmar, och knarket distribueras sedan via Laos.

Ett knarkpiller kan i Thailand ofta kosta under 20 baht (6 kronor).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons