Annons
Nyheter

Efter turerna: Åklagare granskar polishärva igen

Efter turerna kring två högt uppsatta poliser kan rikspolischef Anders Thornberg bli kallad till justitieutskottet.
En överåklagare ska samtidigt på nytt se över en granskning kopplad till ärendet.
Samhälle • Publicerad 9 december 2022
Linda Staaf, chef för underrättsenheten på Noa, och Mats Löfving, numera regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef. Arkivbild.
Linda Staaf, chef för underrättsenheten på Noa, och Mats Löfving, numera regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Totalt handlar det om tre polisanmälningar.

Expressen kunde i måndags avslöja att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, förra året polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Annons

Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa. Anmälan gjordes av polisens nationella säkerhetschef och Staaf själv säger till Expressen att hon inte har utsatts för något brott.

Överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar beslutade snabbt att inte inleda en förundersökning.

Tre anmälningar

En annan polisanmälan mot Mats Löfving gäller misstänkt misshandel.

Anmälan, som också den lades ned av åklagaren Jakobsson, är från hösten 2020 och gäller en misstanke om misshandel av Linda Staaf, som inte heller då själv låg bakom anmälan, rapporterar Expressen.

Linda Staaf uppger i ett skriftligt uttalande till TT att hon inte känt till anmälan och att hon tillbakavisar uppgifterna om att hon skulle ha blivit misshandlad.

Anmälan upprättades av Ebba Sverne Arvill, chefen för polisens avdelning för särskilda utredningar. Hon bekräftar att hon gjorde den efter att hon fått uppgifter från en polischef, som senare tog tillbaka sin berättelse.

– Då valde jag, eftersom vi är skyldiga som poliser att göra en anmälan i sådana här lägen, att göra det, säger Ebba Sverne Arvill.

TT: Vad var det som gjorde att du misstänkte ett brott här?

– Jag vill inte gå in på det. Jag hade anledning att tro att det skulle kunna ha inträffat ett brott. Enligt de uppgifter som lämnades till mig, säger Ebba Sverne Arvill.

"Ska gå igenom allt material"

Vice överåklagare Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren inledde tidigare i år en granskning kopplad till händelserna i polisledningen.

Annons

Förutredningen gällde en polisanmälan om misstänkt grovt tjänstefel i samband med Staafs anställning. Utredningen gjordes av internutredningen i Malmö, men ledde inte till någon förundersökning, skriver Expressen.

Nu har det kommit in fler anmälningar och mer information, enligt Åsbäck.

– Jag ska gå igenom allt material och även titta på den gamla förutredningen och sen ta beslut vad jag ska göra efter det, säger han till Expressen.

"Riskerar att skada förtroendet"

Efter turerna kring de högt uppsatta poliserna begär nu Bassem Nasr, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, att rikspolischefen Anders Thornberg ska komma till justitieutskottet. Nasr hoppas att begäran ska behandlas på utskottets möte på tisdag.

– De här oklarheterna som finns riskerar att skada förtroendet för polisledningen, både internt bland medarbetarna men också hos allmänheten. Det ligger i allas intresse att det här sker så snabbt som möjligt, säger han till TT.

– Vi behöver ha rikspolischefen till oss så att vi kan få ett sammanhängande händelseförlopp, i kronologisk ordning med vilka beslut som tagits, vilka som tagit besluten och om det finns avvikelser. Det här behöver redas ut och det är bara rikspolischefen som kan göra det.

"Allvarligt att polisledning ifrågasätts"

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow säger i en kommentar till TT att med den information som förbundet har i dagsläget kan förbundet inte svara på om några fel har begåtts.

"När det gäller förtroendet för ledningen är det förstås allvarligt att polisledningen ifrågasätts på det här sättet. Men utifrån den knapphändiga information vi har är det för tidigt att säga hur förtroendet för polisledningen kommer att påverkats när allt är utrett och klart," säger Katharina von Sydow.

TT har sökt Mats Löfving och Anders Thornberg som avböjer att kommentera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons