Annons
Nyheter

Thornberg: Måste ta till mig av kritiken

Rikspolischefen Anders Thornberg uttalar sig nu för första gången efter att hans kollega Mats Löfving hittats död.
”Jag saknar Mats”, skriver han i ett internt meddelande enligt Dagens Nyheter.
Samhälle • Publicerad 2 mars 2023
Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild
Rikspolischef Anders Thornberg. ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

I det interna meddelandet beskriver rikspolischefen Löfving som en dedikerad kollega som betytt mycket för medborgare, polisen och samhället, skriver DN.

”Mats har varit en nära kollega till mig i många år. Vi har delat många stunder och utmaningar i myndigheten, och har många minnen tillsammans”, skriver han.

Annons

Thornberg skriver också att Löfving var skarp, drivande och analytisk.

”Han brann för polisens uppdrag och hade alltid medborgarnyttan i fokus. Det präglade honom som polis, chef och som ledare”.

"Saknar Mats"

Sorgen är svår att sätta ord på, skriver Thornberg.

”Jag saknar Mats.”

Thornberg har efter Löfvings död kritiserats för hur utredningen om Löfving både kom till och hur den presenterats. Det har också ifrågasatts om Mats Löfving fick det stöd han behövde under tiden utredningen pågick.

Thornberg kommenterar också enligt DN kritiken.

Han uppger att han hela tiden hade en tät kontakt med Löfving, både långt tidigare och under de senaste månaderna. Han beskriver att de två samtalade så gott som varje dag.

”Under den senaste tiden, under svåra omständigheter, har vi haft löpande kontakt och samtal då jag frågat om hur han mår och erbjudit professionellt stöd”.

Måste ta kritik till mig

Enligt Thornberg har även ansvarig chef på Rättsavdelningen haft regelbunden kontakt med Löfving, samt kolleger.

”Jag förstår att det finns många obesvarade frågor och är medveten om den kritik som framförs på olika sätt. Den måste jag och andra ta till oss av och fundera över. Inom sinom tid kommer vi få svar.”

Annons

Krav på Anders Thornbergs avgång har väckts i samband med händelsen. Hittills har han inte velat kommentera vare sig avgångskraven eller Löfvings död.

I brevet till de polisanställda visar han dock inga tecken på att vilja lämna.

”Jag kan försäkra er om att jag gör mitt yttersta för att leda oss igenom detta. Tillsammans”.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons