Annons
Nyheter

Tiden löper ut – militär intervention i Niger nära

Tidsfristen som Ecowas har satt upp för militärjuntan i Niger att ge upp makten ut löper ut under söndagen.
Flera afrikanska ledare varnar för den militära intervention som väntar om kuppledaren väljer att stanna.
Niger • Publicerad 6 augusti 2023
Nigerias president Bola Ahmed Tinuba, nummer två från vänster, poserar tillsammans med andra västafrikanska ledare efter ett möte med Ecowas.
Nigerias president Bola Ahmed Tinuba, nummer två från vänster, poserar tillsammans med andra västafrikanska ledare efter ett möte med Ecowas.Foto: Chinedu Asadu

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas militära stabschefer har enats om en plan för ett eventuellt ingripande för att svara på militärkuppen, den senaste av flera som drabbat Sahel-regionen sedan 2020.

– Vi vill att diplomatin ska fungera och vi vill att detta budskap tydligt ska överföras till juntan: vi ger dem alla möjligheter att backa från vad de har gjort, sade Ecowas kommissionär Abdel-Fatau Musah på fredagen.

Annons

Han varnade också för att "alla åtgärder som kommer att ingå i ett eventuellt ingripande har utarbetats".

Den tidigare kolonialmakten Frankrike, som juntan bröt de militära banden med efter kuppen den 26 juli, har sagt att man bestämt kommer att stödja alla åtgärder som vidtas efter det att tidsfristen har löpt ut.

Senatorer manar till diplomati

I Nigeria, söder om Niger, bad flera politiska ledare på lördagen president Bola Tinubu att ompröva hotet om militär intervention mot juntaledarna, i egenskap av ordförande för Ecowas.

Som Afrikas folkrikaste land och största ekonomi skulle Nigeria spela en ledande roll i ett eventuellt ingripande.

Under ett sammanträde med landets senat uppmanades presidenten att ytterligare uppmuntra de andra ledarna för Ecowas att stärka de politiska och diplomatiska alternativen, säger senatens ordförande Godswill Akpabio till journalister.

Enligt Nigerias konstitution behövs senatens godkännande för att sätta in väpnade styrkor för strid utanför landet, såvida inte presidenten fastställer att den nationella säkerheten är under "överhängande hot eller fara".

Senatorer från norra Nigeria, varav sju har en gemensam gräns på cirka 1 500 kilometer med Niger, har redan avrått från att ingripa förrän alla andra alternativ har uttömts.

– Konsekvenserna kommer att bli dödsoffer bland oskyldiga medborgare, sade en talesperson strax efter att Ecowas ställde sitt ultimatum.

"Direkt hot"

Algeriets president Abdelmadjid Tebboune sade i en TV-intervju på lördagskvällen att ett militärt ingripande i grannlandet Niger skulle innebära ett "direkt hot" mot Algeriet:

– Hur ser situationen ut idag i länder som har upplevt militära interventioner?, sade han och pekade på Libyen och Syrien.

Annons

– Vi avvisar kategoriskt varje militärt ingripande.

Mali och Burkina Faso, där militära juntor har suttit vid makten sedan 2020, har yttrat att varje regionalt ingripande skulle vara liktydigt med en "krigsförklaring" mot dem.

Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Landet har varit en av västs sista allierade i Sahel-regionen mot islamistisk extremism, sedan franska trupper portades från grannlandet Mali tidigare i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons