Annons
Nyheter

Tidigare ledare gav sig själv ministerposter

Australiens tidigare premiärminister Scott Morrison (Liberalerna) tilldelade i hemlighet sig själv flera ministerposter under pandemin, rapporterar lokala medier.
Australien • Publicerad 16 augusti 2022
Australiens tidigare premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Australiens tidigare premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.Foto: Mark Baker/AP/TT

Morrison försvarar tilltaget och säger att det var en nödvändig skyddsåtgärd under pandemin, att han utsåg sig själv som en slags reservminister.

– Det var en tid som saknar motstycke och som en följd av det en okonventionell tid, säger han i en intervju med radiokanalen 2GB.

Annons

Morrison säger att han inte minns om han tilldelat sig några fler ministerposter än de som hittills har offentliggjorts – inom departementen för hälsa, finans samt industrier och naturresurser.

Landets nuvarande premiärminister, Antohony Albanese (Labor) säger däremot att det handlar om totalt fem ministerposter – utöver de redan nämnda även inrikes- och finansmarknadsminister.

"Ynkligt beteende"

Albanese säger att man ska utreda om Morrison kan ha brutit mot någon lag.

– Det här är ett ynkligt beteende som vi skulle förlöjliga om det hände i ett icke-demokratiskt land. Scott Morrison ledde en skuggregering, säger Albanese, enligt SBS News.

Albanese säger till ABC Radio att han ska försöka täppa till kryphålet som gjorde det möjligt för Morrison att utse sig själv.

– Vi behöver rekommendationer om hur detta kan undvikas i framtiden, eftersom det verkligen undergräver vår demokrati.

Kräver inte avgång

Morrisons konservativa koalition förlorade makten i landet i valet i maj.

Peter Dutton, som efter valförlusten efterträdda Morrison som ledare för Liberalerna säger under en presskonferens på tisdagen att han inte vetat om utnämningarna. Dutton var försvarsminister i Morrisons regering.

Dutton säger vidare att han inte kommer att kräva att Morrison lämnar sin plats i parlamentet.

En som däremot vill att Morrison avgår är partikamraten Karen Anderson, inrikesminister då Morrison även tillskrev sig själv det uppdraget.

Annons

– Jag hade absolut ingen aning och fick inget veta något, säger Andrews enligt ABC News.

– Scott Morrison måste avgå och han måste lämna parlamentet, fortsätter hon.

När Morrison frågades om varför han höll maktövertagandena hemliga sade han att det var beslut mellan honom själv och de relevanta ministrarna, och inte en fråga för regeringen.

Fakta: Scott Morrison

Scott Morrison arbetade inom turismsektorn innan den politiska karriären tog fart. Han valdes in till landets representanthus 2007.

Efter det att koalitionen mellan Liberalerna och Konservativa partiet vunnit valet 2013 utsågs han till minister med ansvar för invandring och gränsskydd. Han har därefter haft flera ministerposter.

När dåvarande premiärministern Malcolm Turnbull 2018 utmanades om partiledarposten i Liberalerna, utsågs Morrison efter interna strider till partiledare och därmed också premiärminister.

Året därpå vann koalitionen Liberalerna-Konservativa valet igen. Efter valförlusten i maj 2022 avgick Morrison både som premiärminister och partiledare.

Scott Morrison är 54 år gammal och kommer från Sydney. Han har två döttrar tillsammans med hustrun Jenny Morrison.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons