Annons

Tiggeriförbud i tre kommuner får grönt ljus

Lag • Publicerad 12 mars 2020
Förvaltningsrätten i Stockholm finner att tre kommuners tiggeriförbud inte strider mot lagen. Arkivbild.
Förvaltningsrätten i Stockholm finner att tre kommuners tiggeriförbud inte strider mot lagen. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Förvaltningsrätten i Stockholm ger grönt ljus för de tiggeriförbud som införts i tre kommuner i Stockholmsområdet.

Fallen gäller Lidingö, Täby och Danderyd och i januari överklagades alla tre förbud till förvaltningsrätten. Men inget av förbuden strider mot lagen, meddelar förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Annons

I två av fallen ser domstolen likheter med den rättsliga diskussionen kring det tiggeriförbud som infördes i skånska Vellinge och som Högsta förvaltningsdomstolen och kammarrätten inte bedömde strida mot lagen.

De tre nu aktuella kommunernas lokala ordningsregler gäller på valda platser och innebär att människor inte har rätt att på ett passivt vis försöka samla in pengar där, till exempel genom att sitta utanför butiker. I Danderyd och Täby omfattar det också att på ett aktivt sätt försöka samla in pengar, pantbara flaskor och annat återvinningsbart.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons