Annons

Tio ryska friidrottare tillåts på OS – kanske

Tio ryska friidrottare tillåts ställa upp i OS i Tokyo i sommar, meddelar Internationella friidrottsförbundet.
Men bara om Ryssland senast i sommar betalar utdömda böter på nära 50 miljoner kronor.
Friidrott • Publicerad 12 mars 2020
Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Rysslands friidrottsförbund (Rusaf) döms av Internationella friidrottsförbundet att betala tio miljoner dollar, nära 100 miljoner kronor, för brott mot antidopningsreglerna. Dessutom slår man fast antalet ryska friidrottare som tillåts tävla under OS i Tokyo i sommar till tio.

Men om det ska bli några ryska deltagare alls, de ska oavsett vad tävla under neutral flagg, måste halva bötessumman vara betald senast den 1 juli i år.

Annons

"Resten av bötesbeloppet kommer att skjutas upp i två år, men ska betalas omedelbart om Rusaf under den perioden på nytt bryter mot antidopningsreglerna", säger Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.

Ryssland har inte tillåtits delta på internationella tävlingar sedan november 2015 och processen att åter släppa in nationen i friidrottsvärmen lades på is i november. Detta efter att dåvarande Rusaf-ordföranden Dmitrij Sjlijachtin och flera andra företrädare för förbundet stängts av på grund av allvarliga överträdelser mot dopningsreglerna. Bakgrunden är att det ryska förbundet ska ha försökt förhindra en utredning av höjdhopparen Danil Lysenko, VM-silvermedaljör 2017, efter att denne misstänktes ha brustit i sin vistelserapportering.

Jevgenij Jurtjenko, som nyligen presenterades som ny ordförande för Rusaf, har utan omsvep medgivit att det begicks överträdelser i Lysenkofallet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons