Annons
Nyheter

Tioåring har inte kunnat höras efter knivdåd

Den tioåriga flicka som utsattes för ett knivdåd i Ängelholm har fortfarande inte kunnat höras.
Polisen beskriver hennes tillstånd som allvarligt men stabilt. Nu undersöks kopplingar till tidigare våldsdåd mot barn i samma område.
Brott • Publicerad 13 juni 2023
Jan Klauser, säkerhetschef Ängelholms kommun, Lars-Ola Olsson, chef för lärande och familj i Ängelholms kommun, och Christian Nordin, lokalpolisområdeschef, vid tisdagens pressträff i Ängelholm.
Jan Klauser, säkerhetschef Ängelholms kommun, Lars-Ola Olsson, chef för lärande och familj i Ängelholms kommun, och Christian Nordin, lokalpolisområdeschef, vid tisdagens pressträff i Ängelholm.Foto: Johan Nilsson/TT

Åklagaren Linda Seger uppger i ett pressmeddelande att den tioåriga flickan och den anhållna kvinnan inte är bekanta sedan tidigare. Den skadade flickan har ännu inte kunnat höras.

"Det finns i nuläget inga ytterligare misstankar mot den misstänkta kvinnan, men vi undersöker om det finns ett samband med tidigare brott som begåtts mot barn i området", säger senior åklagare Linda Seger.

Annons

Polisen har varit aktiv i området efter flera våldsamma incidenter den senaste tiden. Även de har riktats mot barn, från tioårsåldern och uppåt.

– Vi har fått in fyra stycken anmälningar och därav har vi haft en insats i gång sedan i onsdags ute i området, främst med civilpersonal. Men vi har även jobbat med drönare för att söka efter gärningspersonen, säger lokalpolisområdeschef Christian Nordin vid en pressträff i Ängelholms stadshus.

Av de fyra tidigare händelserna betecknar han två som allvarligare. Efter en av händelserna krävdes sjukhusvård. Vid ett tillfälle användes ett käppliknande föremål, vid ett tillfälle drogs ett barn i håret och vid ett av tillfällena användes en sten som tillhygge.

Signalement överensstämmer delvis

Signalementen efter de händelserna stämmer delvis in på den 34-åriga kvinna som nu är anhållen som misstänkt för mordförsök mot den tioåriga flickan. Christian Nordin vill inte gå in på vad hon har sagt i förhör, inte heller kommentera hennes psykiska hälsa.

Han konstaterar att mannen som hittade den knivskurna flickan, tillsammans med polisen, har räddat hennes liv.

– Skadeläget på flickan är allvarligt, men stabilt. Hon opererades under gårdagskvällen, säger Christian Nordin.

En första polispatrull var på plats inom en minut och den 34-åriga kvinnan kunde gripas efter en halvtimme. Han uppger att kombinationen av god lokalkännedom och vittnesuppgifter ledde fram till gripandet.

Kvinnan, som bor i närheten av brottsplatsen, är inte känd av polisen sedan tidigare.

Ingen känd koppling

Det finns ingen känd tidigare koppling mellan henne och barnet.

På pressträffen får han frågor om varför inte allmänheten tydligare varnats, men han understryker att polisen har gått ut och berättat om de tidigare händelserna.

– Efter att vi fick in den tredje anmälan började vi se ett mönster och började att jobba operativt, riktat mot dessa händelser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons