Annons
Nyheter

Tiotusentals evakueras i norra Kanada

Skogsbränderna som härjar i nordvästra Kanada riskerar att nå Yellowknife i helgen.
Nu har en evakueringsorder utfärdats för invånarna i staden.
Kanada • Publicerad 17 augusti 2023
Kanada hade över 1|000 aktiva bränder i tisdags.
Kanada hade över 1|000 aktiva bränder i tisdags.Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Yellowknife har 20 000 invånare och är regionhuvudstad i Northwest Territories, där undantagstillstånd råder sedan i tisdags.

– Tyvärr har vår situation med skogsbränder förvärrats ytterligare och en brand väster om Yellowknife utgör nu ett verkligt hot mot staden, säger Shane Thompson, miljöminister i Northwest Territories.

Annons

Invånarna har beordrats att lämna staden senast klockan 12 på fredag. Det finns bara en motorväg söder ut, men flera kommersiella och militära flygplan har satts in för att hjälpa till med evakueringen.

På onsdagskvällen befann sig skogsbranden inom 17 kilometers avstånd från staden.

– Man utsätter sig själv och andra för fara om man väljer att stanna, säger Thompson.

Med över 230 aktiva bränder i Northwest Territories har evakueringsordrar redan utfärdats för flera städer i området. Evakueringen av Yellowknife, den största någonsin i Northwest Territories, innebär nu att halva befolkningen i regionen snart kommer att ha tvångsförflyttats.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uppger att den kanadensiska försvarsmakten har mobiliserats för att hjälpa befolkningen i Northwest Territories:

"Vi kommer att fortsätta att tillhandahålla de resurser som behövs", skriver han på X, tidigare Twitter.

Kanada genomlever just nu den värsta skogsbrandssäsongen någonsin. Under tisdagen hade landet över 1 000 aktiva bränder, varav närmare 700 rasade utom kontroll.

Bränderna har förstört rekordstora 136 000 kvadratkilometer skog, motsvarande landskapen Lappland och Norrbotten tillsammans.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons