Annons
Nyheter

Tobaksbagge hittad i preparat för magpatienter

Sjukvård • Publicerad 11 mars 2023
Den måltidsbar som nu dras tillbaka används av patienter som ska göra en undersökning av mag- och tarmkanalen. Arkivbild.
Den måltidsbar som nu dras tillbaka används av patienter som ska göra en undersökning av mag- och tarmkanalen. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

En måltidsbar från tillverkaren Medtronic återkallas eftersom den kan vara kontaminerad av tobaksbaggar, skriver Läkartidningen.

Måltidsbaren som nu dras tillbaka är en speciell sorts energibar som ges till patienter som ska göra en undersökning av mag- tarmkanalen.

Annons

Tillverkaren skriver i ett säkerhetsmeddelande att kontaminering av tobaksbagge kan orsaka "illamående, känsloförändringar eller en fördröjning i proceduren som skulle kunna leda till fördröjd diagnos".

Företaget har fått in åtta klagomål fram till slutet av januari. Inga rapporter om skador har dock kommit in.

Tobaksbaggar gillar bland annat hårt bröd, pasta och varor med nikotin. Larverna tycker om att gräva gångar inne i hårda produkter, skriver Anticimex.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons