Annons
Nyheter

Tolv års fängelse och utvisning för knivattack

Hovrätten skärper straffet för en man som i mars i år trängde in sig i en lägenhet på Porsön i Luleå och attackerade en annan man med en macheteliknande kniv.
Brott • Publicerad 6 september 2021
Straffet skärps för den man som gick till attack med en macheteliknande kniv i Luleå i år. Arkivbild.
Straffet skärps för den man som gick till attack med en macheteliknande kniv i Luleå i år. Arkivbild.Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Straffet höjs från fyra till tolv års fängelse och livstids utvisning för mordförsök och grovt övergrepp i rättssak.

Om brottsoffret inte hade lyckats parera kniven med armen hade han fått ett dödligt hugg mot halsen eller huvudet, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Annons

"Om hugget hade träffat halsen och målsäganden avlidit hade det varit fråga om ett mord som gett livstids fängelse, särskilt som att motivet varit att hämnas uppgifter som lämnats i en tidigare polisutredning", säger hovrättspresidenten Erik Sundström.

Bakgrunden till händelsen är att mannen som blev attackerad hade informerat polisen om att gärningsmannen varit inblandad i ett mord 2019. En annan inblandad person, som bröt sig in i lägenheten tillsammans med gärningsmannen, döms för bland annat grov misshandel till 3,5 års fängelse och utvisning.

Brottsoffret får 100 000 kronor i skadestånd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons