Annons
Nyheter

Tolv döms i stor knarkhärva

Tolv män döms för inblandning i en stor knarkhärva i Helsingborg – men fängelsestraffen uteblir.
Rättegången har pågått i ett år och är en av de största härvorna som någonsin nystats upp i Helsingborg.
Brott • Publicerad 10 juli 2020
Rättegången ar pågått i ett år och är en av de största kriminella härvorna som någonsin nystats upp i Helsingborg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det misstänkta kriminella nätverket utgick från Helsingborgsstadsdelen Drottninghög, där det bland annat sålts cannabis, kokain och ecstasy i stora mängder. En av de elva personer som suttit häktade i målet har även varit misstänkt för inblandning i polishusexplosionen i Helsingborg hösten 2017. Nu dömer Helsingborgs tingsrätt en av de misstänkta för grovt narkotikabrott, medan de andra bara döms för narkotikabrott av normalgraden. Och straffen är redan avtjänade.

Inget fängelse

Eftersom de unga männen, varav flera varit under 21 år då brotten begåtts, suttit häktade med restriktioner under lång tid döms de till böter i stället för till fängelsestraff, skriver tingsrätten i ett pressutskick.

Annons

"De har allihop suttit häktade för länge i förhållande till hur långt fängelsestraff de skulle ha fått, från 21 dagar till 10 månader", säger domaren Karoline Fridolf i pressutskicket.

Under åtalet har även ett stort antal köpare åtalats parallellt i separata mål vid Helsingborgs tingsrätt, har Helsingborgs Dagblad tidigare skrivit.

Inte bevis för nätverk

Bevisningen mot männen har utgjorts av avlyssnad telefontrafik och sms, och enligt utredningen har de i form av ett nätverk sålt narkotika för mycket stora värden. Enligt tidningen rör det sig om försäljning vid 5 000 tillfällen under ett halvår och männen har haft en beräknad omsättning på 1 250 000 kronor.

Men misstanken om att de tolv männen ingått i ett nätverk och agerat i samförstånd har dock inte kunnat bevisas i rätten. Inte heller har åklagaren lyckats bevisa att knarkaffärerna uppgått i den stora storlek som männen åtalats för.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons