Annons

Tolv författare delar på 1,2 miljoner kronor

Litteratur • Publicerad 11 september 2019
Fanny Härgestam är en av tolv författare som får Natur och Kulturs arbetsstipendium 2019 på 100|000 kronor. Pressbild.
Fanny Härgestam är en av tolv författare som får Natur och Kulturs arbetsstipendium 2019 på 100|000 kronor. Pressbild.Foto: Niclas Berglund

Millennieskiftets drogepidemi i Mölndal och högerpopulism i Champagne är två ämnen som behandlas av de författare som nu tilldelas förlaget Natur och Kulturs litterära arbetsstipendier. Tolv författare får 100 000 kronor vardera för att kunna förverkliga sina bokprojekt: Rakel Chukri skriver om de första assyrierna i Sverige, Fanny Härgestam om högerextrema i en by i Champagne och Anna Jörgensdotter en ny roman om familjer i två olika stålstäder, Sandviken och amerikanska Gary.

Moa Kärnstrand går till botten med en drogepidemi i uppväxtens Mölndal och Anna-Lena Lodenius skriver en biografi om nazistledaren Birger Furugård.

Bland de författare som får stipendier finns även Lina Malers, Fredrik Mellgren, Stina Otterberg, Jenny Küttim, Anna Mattsson, Aino Trosell och Katia Wagner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons