Tomma läktare när Sverige undvek sistaplatsen

När Sverige till slut tog en seger i Algarve Cup var det inte en kotte på läktarna.
Men fotbollsdamernas 2–0-seger mot Portugal var viktig för självförtroendet.
Fotboll • Publicerad 11 mars 2020
Svenskt måljubel under segern mot Portugal i Algarve Cup.
Svenskt måljubel under segern mot Portugal i Algarve Cup.Foto: Janerik Henriksson/TT

Att bli sjua i Algarve Cup är inte mycket att skriva hem om. Men nog var det skönt för de svenska fotbollsdamerna att efter två förluster få avsluta turneringen med en klar seger.

– Jag tror att det var otroligt viktigt för allas självförtroende. Vi har EM-kvalmatcher som kommer och sedan OS i sommar. Det är såklart surt att förlora två av tre men skönt att vi vann den här, säger Rosengårds Nathalie Björn.

På ett tomt ekande Estádio Algarve i Faro – rädslan för coronaviruset gjorde att man beslutade att spela turneringens tre avslutande matcher utan publik – lyckades Portugal, rankat 31:a i världen, orsaka Sverige offensiv huvudvärk i nästan en halvlek. Sedan lyckades Fridolina Rolfö och Sofia Jakobsson till slut luckra upp det täta försvaret och ordnade det så viktiga 1–0-målet precis före pausvilan.

Seger skadad

Rolfö bröt in i planen från vänster, dribblade sig förbi ett par portugisiskor och spelade fram Jakobsson som kom med fart in i straffområdet. CD Tacónanfallaren fintade i sin tur bort en back, och krutade in ledningsmålet förbi målvakten Inês Pereira.

Några minuter tidigare hade lagkaptenen Caroline Seger bytts ut med en lindrigare skada.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt. Det är nästan vid knävecket, så det är ganska högt upp. Jag vet inte om jag fick en smäll eller vad det är. Men fram tills man vet vad det är får man ta det därefter. Vi får se, säger Seger efter matchen.

Men Seger hade ingen klockren start på matchen, och när Nathalie Björn ersatte blev det svenska spelet direktare och mer effektivt. Björn stod överlag för en imponerande insats och var Sveriges kanske bästa spelare i matchen.

Rolfökanon

Efter paus tvingades Portugal sedan flytta upp spelet, i sina försök att undvika sistaplatsen i turneringen, och blev då rejält sårbart för kontringar. Och när spelare som Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö får komma rättvända med bollen blir det tungt att stå emot.

Sex minuter in i andra halvlek låg också 2–0 i nätmaskorna bakom Pereira: Rolfö ut till en framrusande Jonna Andersson på vänsterkanten, Andersson med ett inlägg mot mål och sedan en misslyckad portugisisk rensning mot Rolfö som tryckte upp en halvvolley i krysset. Det var en riktig kalasträff, särskilt med tanke på att det var med högern, hennes svagare fot.

– Ibland hinner man inte lägga över den på bästa foten, så då får man ta sådana beslut. Det är något jag har jobbat med de senaste åren, för att bli lite mer oberäknelig i mitt spel. Men just att ta avslut har jag inte gjort så mycket, så det gjorde mig glad, säger Fridolina Rolfö.

Missade öppet mål

Sverige kunde och borde ha gjort fler mål, men saknade skärpan i de avgörande lägena. Rebecka Blomqvist, Göteborgsanfallaren som gjorde sin första A-landskamp från start, var riktigt nära, men missade öppet mål från nära håll i den 60:e minuten.

17-åriga Hanna Bennison fick på nytt chansen från start och var också nära att göra sitt första A-landslagsmål – ett skott som täcktes av en portugisisk back i första halvlek – innan hon byttes ut efter drygt en timme.

Härnäst för Sverige väntar EM-kvalet hemma mot Ungern den 14 april.