Annons
Nyheter

Tonåring tar på sig it-attack – 700 000 drabbade

Säkerhet • Publicerad 12 augusti 2023
700|000 personer som har använt UL:s app har fått sina personuppgifter röjda i en it-attack. Arkivbild.
700|000 personer som har använt UL:s app har fått sina personuppgifter röjda i en it-attack. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

En tonåring från Uppsala tar på sig intrånget mot Uppsalas länstrafiks app där han i förra veckan fick tillgång till över 700 000 personuppgifter, rapporterar SVT Nyheter. Köphistorik, mejladresser och telefonnummer läckte ut via UL-appen.

Tonåringen har varit i kontakt med SVT och visat upp konversationer med UL, kort efter intrånget. Där skriver han att han kan visa hur intrånget gick till och att han "kan ladda ner och se alla transaktioner från vilken användare som helst".

Annons

– Det här är ett intrång. Vi upplever det inte som en hjälp där vi ska lära oss något – sedan gör vi ju det i och med att vi täppt till en lucka. Det har hänt tidigare att folk har kontaktat oss om luckor, men här är det en person som gjort ett intrång och tagit ut data – det är olagligt, säger UL:s marknadschef Nikodemus Kyhlén.

Regionen har anmält intrånget till polisen samt Integritetsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons