Annons
Nyheter

Toppolitikerna som testat positivt för corona

Brasiliens president Jair Bolsonaro blev på tisdagen den senaste i en lång rad politiska ledare att testa positivt för covid-19. Här är några av de mest framträdande.
Coronavirus • Publicerad 7 juli 2020
Coronaviruset har drabbat politiska ledare världen över. På bilden förses en staty i amerikanska New York med ett symboliskt munskydd i början av juni.
Coronaviruset har drabbat politiska ledare världen över. På bilden förses en staty i amerikanska New York med ett symboliskt munskydd i början av juni.Foto: Diane Bondareff/AP/TT

Jair Bolsonaro

Den yvige högerpopulisten Bolsonaro har svingat vilt i coronadebatten. Han har vägrat bära mask, kallat viruset för "en liten influensa" och avverkat flera hälsoministrar som velat se strängare smittskyddsåtgärder. På tisdagen bekräftades att han testat positivt för covid-19.

Annons

Keisha Lance Bottoms

Atlantaborgmästaren Bottoms, av många favorittippad att bli Demokratiska partiets vicepresidentkandidat i USA:s presidentval i november, meddelade i måndags att hon drabbats av covid-19.

– Jag är fortfarande chockad för jag har ingen aning om hur jag exponerades, sade hon till CNN.

Flera amerikanska kongressledamöter, däribland Kentuckysenatorn Rand Paul, har också testat positivt.

Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister testade positivt den 27 mars och lades in på sjukhus en dryg vecka senare. Han fick lämna intensiven den 9 april.

– Det kunde ha gått åt båda hållen, konstaterade en något blek Johnson via videolänk efter att han skrivits ut.

Även hälsoministern Matt Hancock och Nadine Dorries, minster med ansvar för psykisk ohälsa och suicidprevention, har drabbats.

Annons

Masoumeh Ebtekar

Ebtekar är en av fyra vicepresidenter och den högst uppsatta kvinnan inom Irans politiska system. I slutet av februari bekräftades att hon var smittad, rapporterade New York Times. Flera andra politiker i landet har testat positivt och den 81-årige tidigare Vatikanambassadören Hadi Khosroshahi avled i sviterna av viruset, liksom flera parlamentsledamöter.

Michel Barnier

EU:s brexitförhandlare Barnier testades positivt den 19 mars.

Carmen Calvo

Spaniens vice premiärminister Calvo uppsökte sjukhus den 22 mars och bekräftades senare vara smittad. Sedan tidigare hade ministrarna Irene Montero och Carolina Darias insjuknat.

Annons

Peter Dutton

Australiens inrikesminister bekräftades smittad i mitten av mars. Några dagar tidigare hade han minglat med amerikanska toppolitiker, enligt Business Insider.

Michail Misjustin

Premiärministern Misjustin är den högst uppsatte av flera ryska politiker som bekräftats smittade av coronaviruset.

Juan Orlando Hernández

Honduras president kunde förra veckan skrivas ut från sjukhus efter att ha vårdats för covid-19.

Mohamed Ben Omar

Annons

Nigers arbetsmarknadsminister Mohamed Ben Omar avled i början av maj i sviterna av coronaviruset.

– Covid-19 är verkligt, det är inte ett sinnestillstånd. Det är dödligt, sade Omar i ett tv-sänt tal strax innan sin bortgång.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons