Annons
Nyheter

Torpeder från andra städer försvårar för polisen

Gängen rekryterar personer från andra delar av landet för att begå grova våldsbrott i Uppsala, vilket försvårar polisens arbete med att stoppa våldsvågen i staden.
– Om det dyker upp individer som vi inte har på vår karta så blir det mycket svårare, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt, till TT.
Brott • Publicerad 19 september 2023
Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt, vid Uppsalapolisens pressträff med anledning av den senaste tidens våldsvåg i staden.
Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt, vid Uppsalapolisens pressträff med anledning av den senaste tidens våldsvåg i staden.Foto: Jessica Gow/TT
Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala, under pressträffen.
Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala, under pressträffen.Foto: Jessica Gow/TT

Bara i september har sex händelser inträffat i Uppsala som kan kopplas till den senaste tidens våldsvåg i staden.

Bakgrunden till det eskalerade våldet, som främst drabbat Uppsala- och Stockholmsområdet, ska enligt medieuppgifter vara en intern konflikt inom det kriminella Foxtrotnätverket, som leds av Rawa Majid, även kallad “Kurdiska räven”.

Annons

– Jag vill inte gå in på de delarna, men jag kan säga att vi har gjort vissa fynd och beslag som gör att vi inte kan utesluta att det här kan kopplas till en enda enhet, säger Jale Poljarevius.

"Mycket svårare"

De senaste veckorna har det bland annat skett fyra skjutningar, varav två med dödlig utgång, i Uppsala. I flera av fallen tycks måltavlorna ha varit anhöriga till gängkriminella.

Efter en av skjutningarna, i stadsdelen Stenhagen den 14 september, sitter två unga män hemmahörande i Skåne häktade misstänkta för mordförsök respektive medhjälp till mordförsök. Även en pojke greps, också han från Skåne, men är sedan dess släppt på fri fot.

Att gängen rekryterar personer från andra delar av landet att begå grova våldsbrott har blivit allt vanligare och försvårar polisens arbete, enligt Jale Poljarevius.

– Om det dyker upp individer som vi inte har på vår karta så blir det mycket svårare, säger han och fortsätter:

– Det enda som återstår för oss då är att jobba aktivt med profilering – hur en mördare eller bombman ser ut, hur den är klädd och vad den har för utrustning.

TT: Är det en medveten strategi av gängen?

– Det är helt klart uppsåtligt, men jag tror inte att det var så från början. Vi har monterat ned ganska många så kallade A- och B-aktörer, det vill säga möjliggörare och utförare, och i och med att det är tomt i de leden så plockar man in nya personer som fyller dem, säger Jale Poljarevius.

20 frihetsberövanden

Sedan midsommar har polisen i Uppsala frihetsberövat 20 personer och driver ett 15-tal förundersökningar med olika brottsrubriceringar. Man har dessutom tagit elva skjutvapen, en handgranat och en rörbomb i beslag.

– Vi räknar med ytterligare frihetsberövanden, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala.

Fakta: Våldsvågen i korthet

Onsdagen den 6 september: Skottlossning mot svenska medborgare i Istanbul i Turkiet. Händelsen uppges vara startskottet för den senaste tidens konflikt.

Torsdagen den 7 september: En kvinna i 60-årsåldern skjuts ihjäl i sitt hem stadsdelen Gränby i Uppsala. Polisen bekräftar senare att hon var mamma till en gängkriminell man.

Söndagen den 10 september: Skott avlossas mot en bostad i Stenhagen i Uppsala. Ingen skadas.

Måndagen den 11 september: En 13-årig pojke hittas död i Haninge söder om Stockholm. Enligt TV4 Nyheternas uppgifter har han skjutits.

Tisdagen den 12 september, morgon: En man i 25-årsåldern skjuts ihjäl i en trappuppgång i Sala backe i Uppsala. Enligt medieuppgifter var han inte den tänkta måltavlan. Polisen beskriver honom som "en man på väg till arbetet".

Tisdagen den 12 september, kväll: En man i 20-årsåldern dödas under skottlossning i Sollentuna norr om Stockholm.

Onsdagen den 13 september: Ny skottlossning i Stenhagen – den fjärde i Uppsala på en vecka. Ingen skadas.

Torsdagen den 14 september, morgon: Skottlossning mot en lägenhetsdörr i Norrköping. Fyra personer grips för försök till mord och grovt vapenbrott.

Torsdagen den 14 september, kväll: En pojke i tonåren avlider efter att ha hittats skjuten i Västertorp. Samma kväll beskjuts ett radhus i Jordbro, söder om Stockholm.

Fredagen den 15 september: Flera skott mot en bostad i Norrköping. Inga uppgifter om skadade.

Fredagen den 15 september: Explosion vid flerfamiljshus i Upplands-Bro. Ingen ska ha skadats.

Lördagen den 16 september: En man i 40-årsåldern skjuts till döds i Råcksta i västra Stockholm.

Söndagen den 17 september: Explosion vid en villa i Nyköping.

Måndagen den 18 september: En lägenhet beskjuts i ett flerfamiljshus i Handen söder om Stockholm. På kvällen beskjuts ytterligare en lägenhet i Handen, och under natten mot den 19 september en lägenhet på Lidingö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons