Annons

Trafikverket kapar levande landmärke

Trafik • Publicerad 6 september 2019
Den vandaliserade E4-eken vid Björklinge tas bort. Arkivbild.
Den vandaliserade E4-eken vid Björklinge tas bort. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Eken har stått pall både motorsågsangrepp och eldningsförsök, men nu ska landmärket på E4:an vid Björklinge norr om Uppsala bort. Det har Trafikverket beslutat, skriver flera lokala medier.

Trädet har sedan 2007, när E4 fick sin nya dragning, haft en egen plats i mittremsan. Nu klarar inte eken mer, konstaterar länsstyrelsens trädexperter, som säger att eken snart kommer att dö.

Annons

– Trädet har tagit stryk av att stå mitt på en motorväg – det är inte är optimalt med asfalten, saltet på vintern och avgaserna, säger Trafikverkets projektledare Anders Jordeby till .

Det utsatta läget i kombination med vandalisering gör att det 200 år gamla trädet utgör en säkerhetsrisk för alla förbipasserande bilar, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Eken kommer att sågas ner någon gång i september.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons