unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Transsexuell tjänsteman vann toalettvist

Den transsexuella japanska tjänstemannen vann rättstvisten mot sin arbetsgivare och får nu använda damernas toalett på jobbet.
Den transsexuella japanska tjänstemannen vann rättstvisten mot sin arbetsgivare och får nu använda damernas toalett på jobbet.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Skadestånd på motsvarande drygt 110 000 kronor samt fritt tillträde till damernas toalett. Den japanska statsapparaten förlorade rättstvisten mot en transsexuell tjänsteman, som hindrats från att använda damtoaletten på arbetet.

Fallet, som beskrivs som det första av sitt slag i Japan, har sin upprinnelse i en stämning från 2015. I den krävde tjänstemannen – som började arbeta för ekonomi-, handels- och industridepartementet som man och nu lever som kvinna – ett betydligt högre skadestånd.

Konflikten gällde att arbetsgivaren hade krävt att hon skulle informera kvinnliga anställda om att hon var transsexuell – annars skulle hon inte få använda damtoaletten.

Regeringen rapporteras ha begränsat tillträdet till toaletten eftersom man "inte kunde bortse från oro över att tjänstemannen kunde skada kvinnliga anställda". Rättens ordförande fann den argumentationen "extremt bristfällig", enligt tidningen Mainichi Shimbun. Tjänstemannens chefs förslag att hon skulle återgå till manlig könsidentitet förkastades också som lagvidrigt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.