GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre Balkanländer bildar "mini-Schengen"

Serbien, Albanien och Nordmakedonien slopar gränskontroller mellan sig. Detta efter att förhandlingarna om EU-medlemskap gått i stå.
Balkan • Publicerad 31 juli 2021
Serbiens president Aleksandar Vucić (till vänster) och Albaniens premiärminister Edi Rama (till höger) skakar hand, efter undertecknandet av tre samarbetsavtal. I mitten Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev.
Serbiens president Aleksandar Vucić (till vänster) och Albaniens premiärminister Edi Rama (till höger) skakar hand, efter undertecknandet av tre samarbetsavtal. I mitten Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev.
Foto: Boris Grdanoski

Idén om ett "mini-Schengen" lanserades 2019. Efter två års förhandlingar och åtta toppmöten skrev ledarna för de tre Balkanländerna i torsdags under tre separata samarbetsavtal.

Huvudnumret är att länderna ska slopa alla gränskontroller för både människor och varor mellan sig, på samma sätt som de flesta EU-länder har avvecklat sina gränskontroller i och med Schengensamarbetet.

De tre länderna vill också lägga grunden för en gemensam arbetsmarknad, genom att förenkla proceduren för arbetstillstånd och genom att erkänna varandras betyg och diplom.

För det tredje vill länderna samordna beredskapen inför naturkatastrofer.

Dessa tre samarbeten ska vara på plats 2023 och även vara öppna för andra länder på västra Balkan som vill delta.

De tre Balkanländerna har pågående förhandlingar med EU om framtida medlemskap: Serbien sedan 2014 och Albanien och Nordmakedonien sedan i fjol.

Men medlemskapsförhandlingarna har kört fast. Dels finns en ovilja i flera EU-länder, bland annat Frankrike, att släppa in fler länder. Dels blockerar Bulgarien förhandlingarna med Nordmakedonien av nationalistiska, historiska skäl.

Det regionala initiativet på västra Balkan är ett sätt för de tre länderna att komma vidare, och är understött av EU.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.