Annons

Man försvann i Kiruna – tre döms för mord

En 28-årig man hittades strypt i skogen nära Parakka sydöst om Kiruna i augusti förra året. Tidigare dömdes tre män för vållande till hans död, men hovrätten gör en annan bedömning: det handlar om mord.
Brott • Publicerad 5 mars 2020
Hovrätten för övre Norrland dömer tre män för mord på en man i Kiruna. Arkivbild.
Hovrätten för övre Norrland dömer tre män för mord på en man i Kiruna. Arkivbild.Foto: Izabelle Nordfjell/ T

Den 28-årige mannen, hemmahörande i Kiruna, anmäldes försvunnen i slutet av juli förra året men hittades först i mitten av augusti, död vid Parakka. Utredningen riktade in sig på tre män, 30, 38 och 39 år gamla, som nu döms för att ha mördat 28-åringen. Enligt hovrätten för nedre Norrland har männen slagit och sparkat mannen, för att sedan kväva honom till döds. Därefter förde man kroppen till Parakka.

Hade uppsåt

Tidigare dömdes männen i Gällivare tingsrätt för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. I det fallet ansåg rätten att männen handlat tillsammans och i samförstånd, men att det inte funnits något uppsåt att döda 28-åringen. Hovrätten har en annan syn på den saken, och ser det som bevisat att männen varit likgiltiga inför hans död.

Annons

"Det är ställt utom rimligt tvivel att männen uppsåtligen dödat 29-åringen. Deras agerande är därför att bedöma som mord", säger hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

Köpte diesel

Straffet blir fängelse i 16 respektive 17 år.

Åklagarens bevisning mot männen har bland annat bestått av blodrester från offret i en bil som tillhör en av de dömda, samt blod på en av männens kläder och i hans lägenhet. Det fanns även övervakningsfilmer från en bensinmack när två av de dömda köper diesel som enligt åklagaren skulle användas för att bränna kroppen.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons