Annons
Nyheter

Tre genom Mälarens is – en livshotande skadad

Tre skridskoåkare fick föras till sjukhus efter att gått igenom isen i Mälaren under måndagen. En av dem vårdas på sjukhus med livshotande skador.
Räddningstjänsten varnar för svaga isar.
Olycka • Publicerad 20 december 2021
Isarna är svaga i Mälarområdet för närvarande. Arkivbild.
Isarna är svaga i Mälarområdet för närvarande. Arkivbild.Foto: Tobias Röstlund/TT

Ett första larm kom vid 11.30. Flera personer hade då hamnat i vattnet efter att isen brustit mellan Björnö och Almö-Lindö utanför Västerås.

Två män fördes till sjukhus med lindriga skador.

Annons

– De tog sig upp själva och fördes till sjukhus nedkylda. Vad jag förstår har de fått komma hem igen. Det behövde värmas upp lite bara, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist.

Enligt VLT befann sig skridskoåkarna cirka 600 meter ut från land och räddningstjänsten fick ta hjälp av svävare för att föra alla i land.

Ett andra larm kom in strax efter klockan 13 om ytterligare en man som gått igenom isen vid ungefär samma ställe. Han vårdas nu på sjukhus med livshotande skador, enligt Region Västmanland.

Räddningstjänsten har beslutat att gå ut med ett meddelande till allmänheten om att isarna är svaga i området. De avråder från all vistelse på isarna i Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Köping, Kungsör och i Arboga.

"Vistelse på isar kräver stor försiktighet och kunskap om isens egenskaper. Isvett och sunt förnuft råder", skriver Räddningstjänsten Mälardalen på sin hemsida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons