Annons

Över 200 svenska virusfall – en smittad i USA

Ytterligare 42 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, varav en bedöms ha smittats i USA.
Sammanlagt har nu 203 personer i Sverige smittats.
Coronaviruset • Publicerad 8 mars 2020
Provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Arkivbild.
Provtagning för coronaviruset i tältet utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i Italien ska isoleras. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i Italien ska isoleras. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Sammanlagt har nu 203 fall av personer som smittats med coronavirus upptäckts i Sverige. Arkivbild.
Sammanlagt har nu 203 fall av personer som smittats med coronavirus upptäckts i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Region Örebro bekräftar att ytterligare tre personer har smittats av viruset. Den första smittade personen, som är i medelåldern, bedöms ha smittats i USA.

– Den personen hade fått information om att hen kunde ha utsatts för smitta i samband med resan. Det var därför personen kontaktade vården, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen till TT.

Annons

Personen kom hem till Sverige för en vecka sedan. Kontaktspårning har skett och ett tiotal nära kontakter har kontaktats och fått förhållningsregler. Det visade sig då att också två familjemedlemmar, en i 50- och en i 20-årsåldern, smittats. Alla tre har lindriga besvär och är i hemmet med förhållningsregler.

Sedan tidigare har regionen en smittad person.

– Det finns ingen koppling mellan de tre nu bekräftade fallen och det tidigare, säger Rasmussen.

Avråder från resor

Utrikesdepartementet (UD) avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana. Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

UD:s reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea och till Iran.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att svenskar som varit i riskdrabbade länder ska isoleras.

– Vi har vår strategi och den har funkat bra. Folk har förstått den, vilket gör att vi hindrat snabb smittspridning. Att folk ska stanna hemma på oklara grunder, när de inte visar symtom, är en oprövad strategi. Det finns inget som visar att det fungerar och inga andra länder gör det eftersom den metoden är så svårt att genomföra, säger han till TT.

Ingen överraskning

Totalt har 115 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet, sedan ytterligare 14 fall bekräftades på söndagen.

Även tolv personer i Göteborgsområdet har bekräftats smittade av coronaviruset. De har nyligen besökt norra Italien eller Iran, eller varit i kontakt med personer som varit där.

– Ingen av de tolv smittade som vi har haft i dag är därför någon överraskning för oss, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT.

Annons

Totalt har därmed 26 personer i Västra Götaland bekräftats smittade.

Under söndagen bekräftas ytterligare sju fall av coronasmitta i Region Värmland. Alla de nya fallen har hittats i smittspårningen och har koppling till tidigare konstaterade fall. Ännu har ingen av de hittills totalt 20 smittade personerna i regionen behövt läggas in på sjukhus.

Isolerad hemma

Under det senaste dygnet har också ytterligare fem fall av coronasmitta bekräftats i region Skåne. Därmed har området totalt 22 fall av smitta.

Samtliga nya fall i Skåne kommer ur miljöer där det redan finns kända fall och ingen är allvarligt sjuk.

Dessutom har ytterligare en person i Region Uppsala smittats, vid resa till norra Italien. Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har regionen sex smittade.

Det finns även åtta smittade i Region Jönköping och två i Region Gävleborg. Båda regionerna uppgav för TT på söndagen att inga nya bekräftade fall finns.

Enligt P4 Jönköping har en skolbusschaufför i Gislaved insjuknat tidigare. Fem elever, som inte utvecklat symptom men som körts i bussen, har som säkerhetsåtgärd satts i karantän och hålls hemma från skolan, enligt kommunen.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons