Annons
Nyheter

Trendbrott hos polisen – lediga passtider

Minskat resande och uppmaningen att stanna hemma har gjort att den som behöver ansöka om pass kan få en tid för det redan nästa dag. I Stockholm har Polismyndigheten halverat antalet bokningsbara tider för nytt pass – och ändå finns det gott om tider.
Resor • Publicerad 9 juli 2020
Passexpeditioner har dragit ner på antalet bokningsbara tider för att ansöka om ett pass eller nationellt id-kort. Arkivbild.
Passexpeditioner har dragit ner på antalet bokningsbara tider för att ansöka om ett pass eller nationellt id-kort. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommer du plötsligt på att du behöver ett nytt pass kan du nu få en tid att ansöka om det redan dagen därpå. Det tillhör ovanligheterna. Förra året utfärdades cirka 90 000 pass i region Stockholm mellan februari och juni och väntetiden för att få ansöka brukar vara lång.

– Sedan i mars har det inte varit så. Inte ens hälften av tiderna har gått åt, säger Sandra Karman, samordnare för passreception och hittegods på polisens regionkansli i Stockholm.

Liten ökning

Annons

Vid den här tiden förra året låg väntetiden på två till fyra veckor för att få en tid att ansöka om ett pass eller ett nationellt id-kort i Stockholm. Likaså i region Väst och i region Syd. Nu finns tider tillgängliga samma dag eller åtminstone samma vecka överallt i hela landet.

Den senaste tiden har det dock skett en liten, liten ökning i antalet bokningar. Men när resandet och därmed även passansökningarna åter sätter fart ordentligt vet ingen.

– Vi antar att de där 90 000 personerna kommer att vilja ha sina resehandlingar så småningom. Men vi tror inte att det kommer att smälla till om tre veckor. Alla har ju olika bedömningar om när det är lämpligt att resa och inte, säger Karman.

Omfördelade resurser

Resurserna som annars går åt att behandla ansökningarna har i stället kunnat omfördelas inom Polismyndigheten.

– Väldigt många har gått in och stöttat övrig polisverksamhet i stället, till exempel i skrivcentralen och i vissa utredningsgrupper, berättar Sandra Karman.

Avstämning sker regelbundet av hur bokningsläget ser ut. När stockholmarna börjar röra på sig igen finns fler bokningsbara tider att erbjuda.

Fakta: Reseavrådan från UD

Från och med den 30 juni har utrikesdepartementet beslutat att tills vidare häva avrådan för resor till följande länder inom EU, EES och Schengenområdet: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, och Spanien. Beslutet gäller även Ungern, San Marino, Monaco och Vatikanstaten.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan för icke nödvändiga resor till och med den 15 juli.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons