Annons
Nyheter

Trots blåsvädret – Ericssonchefen inte lottlös

Ericssons vd fick lönehöjning förra året. Men när bonuspengarna räknas in blev hans inkomst lägre än de senaste åren.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2023
Ericssons vd Börje Ekholm intervjuas av TT i samband med företagets senaste bokslut. Arkivbild.
Ericssons vd Börje Ekholm intervjuas av TT i samband med företagets senaste bokslut. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Ericssons vd Börje Ekholm fick mindre utbetalt i lönekuvertet under 2022 jämfört med de senaste åren. Hans grundlön höjdes emellertid till nästan 19,2 miljoner kronor, från 18,2 miljoner året innan, inklusive semesterersättning. Ett påslag med 5,2 procent, enligt årsredovisningen. Exklusive semesterersättningen steg den fasta lönen med 3 procent, enligt bolaget.

De utbetalda långsiktiga gamla bonusprogrammen föll ut med 23 miljoner kronor 2022, betydligt lägre än de nästan 37 miljonerna året innan. Sänkningen är en följd av att aktien gått dåligt på börsen, enligt ett särskilt avsnitt i årsredovisningen.

Annons

Men avsättningarna till hans långsiktiga bonus var ungefär lika stor som tidigare år. Bolaget har kostnadsfört hans långsiktiga bonus för 2022 på 41 miljoner kronor, jämfört med 44 miljoner kronor 2021, enligt notförteckningen.

Totalt sett har Ericsson kostnadsfört lön och bonus, inklusive pension till Börje Ekholm på cirka 70 miljoner kronor, vilket är nästan lika mycket som 2021.

Under det gångna året har Ericssons aktieägare fått se en aktiekurs gå kräftgång, framför allt i spåren av nya avslöjade korruptionsanklagelser som har kostat Ericsson drygt två miljarder kronor i nya USA-böter. Börje Ekholm nekades som en följd av detta, tillsammans med styrelsen, dessutom ansvarsfrihet av över tio procent av ägarna på årsstämman förra våren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons