Annons

Trots coronaoro – allt högre bostadspriser

Bostadspriserna tar ytterligare fart.
Under februari ökade priserna på bostadsrätter med två procent och villapriserna med en procent.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2020
Ny prisstatistik gällande bostäder har presenterats. Arkivbild.
Ny prisstatistik gällande bostäder har presenterats. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Än så länge märks ingen oro för att coronaviruset och den ekonomiska osäkerheten ska påverka den svenska bostadsmarknaden.

Svensk mäklarstatistiks senaste siffror visar på en fortsatt prisuppgång. På årstaktsbasis har nu priserna stigit nio procent för bostadsrätter och sex procent för villorna.

Annons

På regional nivå är årstakten som högst (nio procent) i Storstockholm medan den är som lägst i centrala Göteborg (sex procent).

"En mycket stark efterfrågan på bostäder gör att det nu är säljarnas marknad på många platser, även om utbudet stigit något senaste månaden. Det resulterar i ökad aktivitet i budgivningarna och att allt fler bostadsaffärer görs innan ordinarie visning", säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Samtidigt utesluter inte Marcus Svanberg att fortsatt coronaoro i slutändan ändå kan få konsekvenser även för bostadsmarknaden.

"Om coronaviruset leder till en dämpning av konjunkturen riskerar vi att få en mer avvaktande bostadsmarknad, där fler får svårare att flytta. Samtidigt kan lägre tillväxt bidra till att hålla kvar räntorna på en låg nivå, vilket skulle hålla uppe bostadspriserna", säger Marcus Svanberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons